2020-10-21 13:07:00 | Richard (77) heeft z’n vader nooit gekend, maar kan hem nu wel begraven

[ad_1]

HEEMSKERK – EEMSKERK – Richard Shrubsall was nog niet eens geboren toen zijn vader Leonard tijdens de Tweede Wereldoorlog op 30-jarige leeftijd om het leven kwam. De Britse bommenwerper waarin hij zat werd neergehaald boven het Markermeer. Dat gebeurde 77 jaar geleden. Nu zijn het wrak en de resten van de zeven bemanningsleden geborgen.

De 77-jarige Richard Shrubsall en zijn vrouw Janice kunnen het niet geloven als ze horen dat het vliegtuig waarin de vader van Richard zat, gevonden is.  “Flabbergasted“, beschrijven ze hun verbazing. Niet gek, want decennialang werd aangenomen dat de Britse bommenwerper Short Stirling BK 716 in zee was gestort en dat er nooit meer iets van zouden worden teruggevonden.

In de nacht van 29 maart 1943 stijgen tientallen bommenwerpers op voor een bombardement op Berlijn. Het weer is zo slecht dat meer dan de helft van de bommenwerpers onvoorziene zaken terugkeert. Maar de bemanning van de BK 716 trotseert de weersomstandigheden en voert zijn missie uit. Shrubsall is de boordschutter. Halverwege de terugweg worden ze boven het Markermeer overvallen door een Duitse jager. “De parachute-locks waren nog gesloten. Daaruit kun je ook opmaken dat alle bemanningsleden nog aan boord waren. Ook de gashendels stonden op kruissnelheid waaruit blijkt dat ze in volle vaart zijn neergestort,” zegt onderzoeker Johan Graas. 

Vliegtuigwrak in Markermeer

In 2008 begon Johan Graas met zijn onderzoek naar de resten van een vliegtuigwrak in het Markermeer bij Marken, nadat de KNRM bij toeval op een van de onderdelen was gestuit. Graas gaat met duikers het water in en haalt meer resten naar boven, waaronder het deel waarop het nummer van het toestel is geschilderd; het lijkt nog het meest op 710. Een Britse bommenwerper die ook niet is teruggekeerd van zijn missie.

De nabestaanden van die bemanning worden opgespoord en ingelicht. Johan Graas richt een ruimte van zijn museum in Fort Veldhuis in Heemskerk in met de vondsten van het wrak. Op Marken wordt een monument opgericht met daarop de namen van de omgekomen bemanning. Alleen de twijfel over de juistheid van de identificatie verdwijnt nooit helemaal. Want hoe kan het dat een van de vliegers van dit toestel niet in het Markermeer, maar in de Noordzee is gevonden? 

Geen nul, maar een zes

Vorig jaar stelde het Rijk geld beschikbaar om het wrak te gaan bergen. Om een einde te maken aan alle twijfel om welke bommenwerper het gaat, laat Johan Graas het stuk plaat waarop het nummer staat nog eens nader onderzoeken door forensische experts. En dan blijkt het laatste cijfer geen nul maar een zes.

De wrakstukken zijn van de al 77 jaar vermiste Britse bommenwerper Short Stirling BK 716. “Dat wordt nog eens bevestigd door de vondst van een sigarettenhouder met initialen van een van de bemanningsleden.” De berging van de bommenwerper is vorige week afgerond. De menselijke resten worden de komende tijd op DNA onderzocht.  

Leonard wist dat hij vader zou worden. ‘Aan mijn liefste, toekomstige moeder’, waren zijn woorden in de laatste brief aan Richards moeder Beatrice. Als het goed is, zal hij volgend jaar in Nederland worden begraven op een van de begraafplaatsen voor Britse oorlogsvliegers. “Al moet ik komen lopen”, zegt zijn zoon Richard, “ik ben daarbij.”

“Het heeft ons leven op zijn kop gezet”

Richard Shrubsall, zoon omgekomen vlieger Leonard Shrubsall

Leonard Shrubsalls nabestaanden kunnen het nieuws nauwelijks geloven. Richard laat een telegram uit september 1943 zien met de boodschap dat ze ervan moeten uitgaan dat Leonard dood is. “Dit is het laatste wat mijn familie over hem heeft vernomen en dan nu 77 jaar later dit. Het heeft ons leven op zijn kop gezet.”

Trots

Richard heeft zijn vader nooit gekend. Toen hij drie jaar oud was hertrouwde zijn moeder met zijn stiefvader. Toch stond er op zijn slaapkamer altijd een foto van zijn vader en was hij trots op hem. Ook voelt hij de verbondenheid in het dorp waar zijn ouders vandaan komen en waar ze inmiddels ook zelf wonen. “Er zijn nog steeds mensen die hem hebben gekend.” 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply