2020-10-27 09:22:08 | Oud-kinderrechter pleit opnieuw voor verplichte anticonceptie | Binnenland

[ad_1]

De Groot spant zich al lange tijd in voor verplichte anticonceptie. In 2017 diende hij ook al een wetsvoorstel in om anticonceptie te kunnen verplichten. „We zijn toen langs diverse Kamerleden geweest, maar daarna hoorden we niks meer. Het kabinet heeft het nu ook niet in het regeerakkoord staan om de zaak te regelen. Maar het is juist ook met het oog op de verkiezingen wel heel erg nodig om er een debat over te voeren. Er worden nu verslaafde baby’s geboren waar de moeders niet voor kunnen zorgen”, zegt De Groot tegen de NOS naar aanleiding van een bericht in het AD.

Het controversiële pleidooi wordt gesteund door Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar medische ethiek en oud-VVD-senator.

Volgens De Groot zijn projecten voor vrijwillige anticonceptie bij kwetsbare vrouwen een succes. Hij stelt dat zo’n 70 procent hieraan wil meewerken. „We willen ons nu graag richten op de 30 procent die dat nog niet wil doen. We willen ook het gevaar voor de kinderen, die onder deze omstandigheden op de wereld worden gezet, centraler stellen.”

De expertgroep wil wettelijk regelen dat de Raad voor de Kinderbescherming en de officier van justitie de rechter kunnen verzoeken om iemand verplichte anticonceptie op te leggen. De dwangmaatregel is in principe tijdelijk, tot de omstandigheden verbeteren.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply