2021-01-20 13:21:20 | Kabinet wil een avondklok tot en met 9 februari, verdere inperking coronamaatregelen | Haarlems Weekblad

DEN HAAG Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan.

Premier Mark Rutte benadrukt dat “niemand staat te juichen” bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel “een effectief middel” gebleken bij de bestrijding van het virus.
De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van “een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt”. Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er “excessen” zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.

SNELTEST REIZIGERS Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Dat maakte premier Mark Rutte ook op de persconferentie bekend. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. “Dus een dubbel slot op de deur”, aldus premier Rutte.

INPERKING BEGRAFENISSEN Vanaf aanstaande maandag 25 januari wordt het maximaal aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen, ingeperkt van honderd naar vijftig. De maatregel moet het aantal contactmomenten tussen mensen verder beperken, om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bronvermelding:Haarlems Weekblad

Leave a Reply