2021-01-20 14:24:51 | 5615 nieuwe coronagevallen, iets boven gemiddelde | Binnenland

Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat hoger dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde. Maar vergeleken met eerdere woensdagen is er wel een daling te zien. Precies een week geleden kwamen er meer dan 6100 nieuwe gevallen bij. Nog een week eerder steeg het aantal bevestigde besmettingen met iets meer dan 7100 en de woensdag daar weer voor met bijna 9500.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.232 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld bijna 5500 per dag.

Regionale cijfers

Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Tweehonderd inwoners van de Maasstad testten positief. In Amsterdam kwamen 167 besmettingen aan het licht en in Den Haag 131. Verder kregen 97 Eindhovenaren en 83 Utrechters te horen dat ze besmet zijn geraakt.

Het aantal sterfgevallen steeg met 87, tegen 106 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Het overlijden van coronapatiënten wordt soms pas na een tijdje doorgegeven.

Ziekenhuizen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag weer wat gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2384 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 61 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1709 op de verpleegafdelingen, 58 minder dan de voorgaande dag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal af met 3 tot 675.

„Het gemiddeld aantal nieuwe opnames is bijna gelijk ten opzichte van vorige week. Daarom verwachten we dat de dalende trend in bezetting slechts langzaam doorzet. Daarnaast maken we ons zorgen, want de Britse Covid-variant is veel besmettelijker dan de huidige variant”, aldus Ernst Kuipers van het LCPS. „Hierdoor kunnen het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen. Sluimerend als een soort veenbrand komt de Britse variant op. Je moet iets doen om ook deze variant naar beneden te krijgen”, vervolgt hij.

Bronvermelding:deTelegraaf

Leave a Reply