2021-01-20 15:11:45 | We gaan veel vaker ‘s avonds op pad dan aan het begin van de coronacrisis

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

Als de avondklok wordt ingevoerd, en mensen zich eraan houden, zullen aanzienlijk minder mensen tussen 20.30 uur en 04.30 uur in de auto, de trein of de bus stappen. Momenteel is het op de weg en in het openbaar vervoer in de avond en nacht aanzienlijk drukker dan in de eerste week van de coronamaatregelen.

Op de weg was het vorige week op werkdagen tussen 20.00 uur en 04.00 uur bijna 19 procent drukker dan in de week van 16 tot en met 22 maart vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Nationaal Dataportaal Wegverkeer, het centrale verzamelpunt van verkeersdata, aan de NOS heeft verstrekt. Het NDW meet het verkeer op snelwegen, provinciale wegen en in steden, en telt zowel fietsers als autoverkeer en vrachtverkeer.

In onderstaande grafiek is te zien hoeveel verkeer er was in week 10 van 2020 (voor de coronamaatregelen), twee weken later en vorige week. De aantallen zijn de gemiddelden van meer dan 200 meetpunten. Op weekeindavonden was het verschil nog groter, er was vorig weekend ruim 31 procent meer verkeer dan in de gemeten week in maart vorig jaar.

In het openbaar vervoer werd in de week van 16 tot en met 22 maart vorig jaar gemiddeld ruim 75.000 keer per dag ingecheckt tussen 20.00 uur en 04.00 uur. Vorige week was dat bijna 106.000 keer. Dat is af te leiden uit gegevens van Translink, waar alle OV-bewegingen worden gemeten.

Afgelopen week reisden er aanzienlijk meer mensen op zaterdagavond en zondagavond. In de gemeten week in maart was er geen verschil te zien tussen weekdagen en weekenddagen.

Het totale aantal incheckers in het openbaar vervoer daalde tijdens de eerste lockdown met 85 tot 90 procent ten opzichte van dezelfde periode voor corona, nu is dat zo’n 70 procent minder.

De gegevens van Translink en NDW sluiten niet precies aan op de uren dat de avondklok zal gelden, omdat er gerekend wordt in hele uren.

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”http://feeds.feedburner.com/~r/nosnieuwsbinnenland/~4/isbQjAKYelM” height=”1″ width=”1″ alt=”” border_radius=”0″ link=”http://feeds.feedburner.com/~r/nosnieuwsbinnenland/~4/isbQjAKYelM” height=”1″ width=”1″ alt=”” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:NOS[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply