2021-01-20 16:02:57 | Nieuws uit Friesland van 20 januari | nieuwe coronamaatregelen en Fries Forum voor Democratie gaat door

Het is onmogelijk voor de politie om 100 procent te handhaven als de avondklok ingaat, stelt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. En om de avondklok juridisch houdbaar te maken, benut de regering een wetsartikel dat bijna nooit gebruikt wordt, zegt advocaat Tjalling van der Goot. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Overtreders van de avondklok maken bij de rechter weinig kans. Het activeren van artikel 8 van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, geeft de regering in feite carte blanche om maatregelen te nemen, zegt Van der Goot. ,,Se hawwe wol oanjûn dat se de stipe fan de Twadde Keamer wolle, ek om’t se demisjonêr binne, mar dat hóecht net.’‘

Volgens Buma is de nieuwe maatregel er vooral zodat ,,mensen zich bewust worden van hun gedrag’’. Hij erkent dat het een hele zware maatregel is. ,,Een jaar geleden hadden we dit niet kunnen bedenken, maar dat geldt ook voor de 1,5 meter, maar dit is dan ook een crisis die we niet eerder hebben meegemaakt.’’

We moeten ons nog een keer flink schrap zetten, voor het beter wordt. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Als de Tweede Kamer ermee instemt, komt er een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur.

Het definitieve besluit rond een avondklok zal echter niet worden genomen zonder instemming van de Tweede Kamer. Deze week volgt daarover nog een debat. ,,Als de Kamer instemt, gaat de avondklok een paar dagen na het kamerdebat in’’, aldus Rutte. Donderdag hoopt Rutte daar meer over te kunnen zeggen. De avondklok gaat gelden tot en met 9 februari, net als de andere coronamaatregelen .

Wat houdt de avondklok in, wat mogen en kunnen we nog wel en niet, en wat zijn de uitzonderingen? Vijf vragen over de belangrijkste maatregel die op tafel ligt.

Fries Forum voor Democratie gaat door, alleen fractieleider Goudzwaard naar JA21

Het merendeel van de Friese Statenfractie van Forum voor Democratie blijft toch achter landelijk leider Thierry Baudet staan. Vijf van de zes leden hebben daarover vanmorgen (woensdag) een verklaring afgelegd. Dat deden zij voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten. Alleen fractievoorzitter Maarten Goudzwaard vertrekt. Hij sluit zich aan bij JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

FvD-Statenlid Grite Wymenga-Kooistra sprak van een tumultueuze periode . De fractie zei in december nog zich af te splitsen. Ze wilde door als Onafhankelijke Statenfractie Fryslân.

Dit is het programma van de inauguratie van Joe Biden

Het is B-day in Amerika, de dag van Joe Biden. Hij wordt beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Ook Kamala Harris, de nieuwe vicepresident van de Verenigde Staten, legt de eed af. We zetten de belangrijkste programmapunten op een rijtje.

Biden versloeg scheidend president Donald Trump in de presidentsverkiezingen op 3 november 2020. Hij kreeg een meerderheid van de 270 kiesmannen achter zich. Zijn overwinning is meerdere keren aangevochten door Trump maar zonder success.

Trump zal de inauguratie niet bijwonen. Waar hij vandaag zal zijn, blijft vooralsnog onbekend. In tegenstelling tot president Trump zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence wel aanwezig zijn bij de inauguratie. Oud-president George W. Bush en zijn vrouw zullen als gasten de inauguratie bijwonen. Het wordt de achtste inauguratie waarbij het koppel aanwezig is.

Suzanne Schulting boos op bondscoach schaatsbond

Shorttrackster Suzanne Schulting kan niet geloven dat ze is gepasseerd voor de wereldbekerwedstrijden langebaan in Thialf. De Heerenveense had graag volgend weekeinde mee willen doen aan de mass start in Heerenveen, maar werd daarvoor gepasseerd ten faveure van Irene Schouten.

Schouten won onlangs het WKKT, het kwalificatietoernooi waar startbewijzen werden vergeven voor de twee wereldbekerwedstrijden van deze maand in Heerenveen. De kopvrouw van Team Zaanlander versloeg op deze discipline Schulting in de eindsprint. ,,Hoe kun je mij nou niet selecteren?’’, daagde Schulting vandaag vanuit Polen langebaanbondscoach Jan Coopmans uit.

Verder in het nieuws:

* Longarts dr. Wouter van Geffen van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) test of een elektronische neus (e-nose) kan helpen bij het vaststellen van een coronabesmetting. Kan zo’n neus het virus ‘ruiken’?

* De Tweede Kamer moet het nog goedkeuren, maar de avondklok gaat er komen. Waarschijnlijk mag je vanaf komend weekend tussen 20.30 uur en 4.30 uur niet meer buiten zijn. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen .

* Het KFPS had een Limburgse fokker in 2003 er al op moeten wijzen dat hij geen echte Friese merrie had. Het stamboek zweeg erover en moet daarom de schade betalen, zo oordeelde het gerechtshof in hoger beroep .

* Voormalig voetbaltrainer Henk de Jonge is op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Etten-Leur overleden. Dat meldt SC Cambuur, de club waar hij begin jaren 80 hoofdtrainer was .

Tip van de redactie:

* Mails die 24 uur per dag binnenkomen en appgroepen met collega’s die ook ’s avonds en in het weekend hun mond niet kunnen houden: het recht op onbereikbaarheid lijkt belangrijker dan ooit om nog een beetje mentaal gezond te kunnen blijven als digitale thuiswerker. In een aantal cao’s is dit recht ook vastgelegd. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Bronvermelding:Leeuwarder Courant

Leave a Reply