2021-01-20 19:21:51 | Gemeente verhoogt sporttarieven mogelijk later vanwege corona

‘Als blijkt dat alle clubs onder water staan, dan kan het zijn dat we wel besluiten om de tarieven te verhogen, de ingangsdatum daarvan uitstellen’, zegt Jongman.

Tarieven gelijk in hele gemeente

De verhoging staat op de rol omdat de tarieven in de hele fusiegemeente Groningen gelijk moeten worden getrokken. In de oude gemeenten Haren en Ten Boer gelden nu nog relatief lage bedragen, waardoor de kosten daar waarschijnlijk gaan stijgen.

Zo zou een grote voetbalvereniging in Haren op jaarbasis mogelijk ruim 11.000 euro meer gaan betalen, en een middelgrote voetbalvereniging bijna 3.000 euro extra.

De kosten voor de verenigingen gaan de komende jaren stapsgewijs omhoog: de SP drong erop aan de eerste stap in de verhoging van de tarieven vanwege corona uit te stellen.

Oppositie kritisch

Ook andere oppositiepartijen zijn kritisch op de verhoging van de sporttarieven. Het CDA, dat al langer vindt dat er meer geld naar sport moet, baalt er bijvoorbeeld van dat de oude gemeenten Haren en Ten Boer na de hondenbelasting nu ook nog hogere sporttarieven krijgen.

Over de Sportpartij werd lacherig gedaan, maar die is wel nodig blijkt nu

Amrut Sijbolts – raadslid Stadspartij

De Stadspartij vindt ook dat er meer geld naar de sport moet. Raadslid Amrut Sijbolts stelt voor om geld dat gereserveerd is voor investeringen in de binnenstad vrij te maken voor sport. Op die manier hoeven sportclubs en leden er niet voor op te draaien, is de gedachte.

Sportpartij

Sijbolts brak bovendien een lans voor een andere politieke partij, die bij de verkiezingen in 2018 geen zetel haalde: de Sportpartij.

‘Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werd er een beetje lacherig gedaan over de oprichting van de Sportpartij. Deze gemeenteraad, die elk dubbeltje voor sport omdraait, laat zien dat die partij wel nodig is.’

De onvermijdelijke lastenverzwaringen in Haren en Ten Boer zijn erg balen

Jeffry van Hoorn – raadslid GroenLinks

Ondanks de kritische woorden van oppositiepartijen lijken de coalitiepartijen achter de plannen van wethouder Jongman te staan. ‘Wij vinden het erg vervelend’, zegt PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra. ‘Maar de bedragen moeten op een gegeven moment toch gelijk worden getrokken.’

Ook GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad, staat achter het verhogen van de tarieven. ‘Het leidt onvermijdelijk tot lastenverzwaringen in Haren en Ten Boer. Dat is nooit leuk en erg balen, en mijn fatsoen verbiedt me om ergere woorden te gebruiken’, zegt raadslid Jeffry van Hoorn.

Eind maart meer duidelijkheid

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het verhogen van de sporttarieven. Het besluit wordt eind maart verwacht.

Lees ook:

Bronvermelding:RTV Noord

Leave a Reply