2021-01-20 19:44:04 | Schuimende eiken in Westerbork – RTV Drenthe

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

Het gaat om boomschuim: borrelende bubbeltjes die van de stam af druipen. Van veraf lijkt het wel alsof het heel lokaal heeft gesneeuwd. Hero Moorlag van IVN er eerder over: ‘Door nachtvorst zijn er kleine beschadigen in de schors ontstaan. Onder druk van 4 bar perst de boom saponinen naar buiten, een zeepachtige stof die de boom gebruikt om insecten te weren. Als saponine in aanraking komt met heel veel regen, gaat het schuimen.’

Vernuftige beschermingsstrategie

Ook boswachter Pauline Arends kwam eens schuimende bomen tegen en zocht in publicaties naar de oorzaak ervan. Ze kwam erachter dat hoe ruwer de bast is, hoe meer saponinen erin zitten. Bij een boom met een gladde bast zie je het schuimeffect dus minder snel. Arends schrijft in haar blog: ‘Dan lees ik verder dat saponinen een remmende werking hebben op indringers, zoals insectenvraat en groei van bacteriĆ«n en schimmels. Een vernuftige beschermingsstrategie van de boom, knap! En in de Tweede Wereldoorlog werd bij gebrek aan zeep, door mensen die er weet van hadden, saponine als zodanig gebruikt.’

Lees ook:

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”https://imgd.rgcdn.nl/788c94fc960d47028690740faae194e7/opener/9cc98cd713209c570858.jpg” border_radius=”0″ link=”https://imgd.rgcdn.nl/788c94fc960d47028690740faae194e7/opener/9cc98cd713209c570858.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:rtv Drenthe[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply