2021-07-29 10:02:00 | ‘Snuffelen in De Waard’, Kringloop Krimpen
  •  

keer gelezen


REGIO • ‘Snuffelen’ in een kringloopwinkel is populairder dan ooit. Bezoekers vinden er een ruim en gevarieerd aanbod, vooral nu in coronatijd menig zolder en schuur is opgeruimd. Reden voor Het Kontakt om een rondje te maken in de regio. Deel 2: Kringloop Krimpen.

In tegenstelling tot de twee andere kringloopwinkels in Krimpen aan den IJssel ligt het pand van Kringloop Krimpen niet aan een doorgaande weg. Via Stad en Landschap is het gedateerde onderkomen aan de Binnenweg 5A goed bereikbaar. Parkeren kan in de nabije omgeving. 

Taallessen
De start van Kringloop Krimpen is te danken aan het initiatief van vier lokale dames in de tachtiger jaren. Door het geven van taallessen aan asielzoekers kwamen ze erachter, dat er voor deze mensen een grote behoefte bestond aan huisraad en kleding. Na een berichtje in de krant kwamen er veel goederen binnen en kwamen de initiatiefnemers op het idee om met de overige spullen iets te gaan doen. Dat betekende de start van een van de eerste kringloopwinkels in Nederland.

Het actieve kwartet koos voor een kwaliteitskringloopwinkel zonder winstbejag. Als goede doelen komen instellingen, verenigingen en stichtingen uit Krimpen, die ANBI gecertificeerd zijn, in aanmerking. Landelijke acties, zoals Giro 777 van de overstromingsramp in Limburg, kunnen ook op een bijdrage rekenen.

Kelder
De eerste verkooplocatie was in de kelder van het gemeentehuis. “Al snel groeiden we daar uit ons jasje,” vertelt bestuurslid Peter Groenewegen, die vele uren steekt in het logistieke proces van de overzichtelijke kringloopwinkel. “Onze trouwe klanten komen voornamelijk uit Krimpen zelf, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Bij velen is het motto: tasje brengen, tasje halen. Ons best lopende artikel is kleding. Voor de prijs hoef je dat niet te laten hangen. Grote ingebrachte partijen goederen gaan eerst naar een loods in de Stormpolder, waar de sortering plaatsvindt. Vrijwel alle geschikte spullen -onder meer meubels, boeken, schilderijen, potten, pannen en elektrische apparaten-, worden verkoopklaar gemaakt voor de winkel. Soms biedt Marktplaats uitkomst als een bijzonder artikel niet voor een kringloopprijs verkocht wordt. Laatst nog hebben we een schilderij van Corneille via internet verkocht.”

Ontdekkingsreis
Een rondgang door de winkel is een ontdekkingsreis. De spullen liggen schoon en netjes te wachten op een nieuwe eigenaar. De boekenafdeling oogt als een antiquariaat, waar het prettig snuffelen is. De kleding is op kleur gesorteerd en curiosa in alle soorten en maten ligt er uitnodigend bij.

Elk jaar verdeelt Kringloop Krimpen 60.000 euro onder de instanties, die zich aangemeld hebben. De medewerkers geven hun keuze aan, waaruit een verdeelsleutel naar voren komt. 

“Vorig jaar was de omzet een stuk minder door corona,” vervolgt Groenwegen. “Gelukkig schold onze huurbaas Kortland Beheer een aantal maanden huur kwijt.”

Kringloop Krimpen is het hele jaar zes dagen per week open van 9.00 tot 15.00 uur. Alleen op zon- en feestdagen is de winkel dicht.

Wim KrooneKlink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: hetKONTAKT