2021-07-31 09:00:00 | De Vrije Zangvogel: ‘Zingen aan zee als remedie in coronatijden’


BLOEMENDAAL Met de voeten in het zand, de zilte zeelucht op snuivend. Genieten van de rust in de duinen op zondagochtend. Zachtjes klinken er klanken van een groepje vroege ‘zangvogels’. Martje de Voogd geeft deze zomer onder de noemer, De Vrije Zangvogel, zangworkshops op het Bloemendaalse strand en dat doet ze met een reden.

Martje steekt haar handen in de lucht en nodigt de aanwezigen uit om met haar mee te bewegen. Want naast zingen, is ook lekker bewegen gezond voor lichaam en geest. Aan de kust is er eigenlijk altijd wel een soort vakantiesfeer met een actief kantje. Daar haakt deze energieke vocal coach op in. “Iedereen is welkom, groot of klein zangtalent. In de eerste plaats is het bedoeld om mensen een leuke activiteit te bieden aan zee. Ook als bedrijfsuitje bijvoorbeeld, zoals ik in juni deed”.

BALANS
Martje is zangdocent, bewegingscoach, zangeres en danseres. Met haar workshops wil ze mensen motiveren en helpen om zich beter te voelen. “Door de combinatie zingen, adem en beweging, kom je meer in balans”, vertelt ze enthousiast. “Je hoeft niet te kunnen zingen, samen klanken maken of juist contact maken zonder iets te zeggen en gewoon bewegen, is ook heel bijzonder en ontspannend. Dat begeleid ik en ik pas elke workshop aan op de mensen die ik om mij heen heb op dat moment”.

CORONAPROOF
Ze vertelt: “Zingen is ten onrechte in het verdomhoekje gezet in het begin van de corona pandemie. Met zingen ventileer je  je longen. Maar buiten dat het gezond is, is het ook gewoon leuk. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat zingen gezond is. En waar kan je dat nu beter doen dan hier langs de kust, met de gezonde zeelucht die je inademt?”

(tekst gaat verder onder de foto)

Martje de Voogd op het strand in Bloemendaal aan zee.

BETER WORDEN
Juist ook mensen die beter in hun vel willen zitten of mensen die klachten hebben zijn welkom. Martje nodigt iedereen uit om het eens te proberen. “Sommige mensen hebben last van hoofdpijn, nekpijn of hyperventilatie. Blokkades kunnen ervoor zorgen dat je lichaam een klacht ontwikkelt. In de workshops geven we gericht aandacht aan je lijf. Waar blokkeert er iets en waardoor belemmert je houding jou in het vrijuit zingen of spreken?”

“Door te zingen ben je ook bezig om de spieren te ontspannen. Je kan bij een ademtherapeut gaan oefenen, mensen kunnen echter geblokkeerd raken, als ze daar teveel mee bezig zijn. Terwijl, als ik met een zangoefening aan ontspanning werk,  het middenrif dan vanzelf ontspant en je houding verbetert. Het is een indirecte en leuke manier, om aan je klachten te werken of nog beter ze te voorkomen”.

ONTSPANNING
Tijdens de workshops deelt Martje verschillende behulpzame oefeningen waarbij deelnemers leren om hun keel en kaak te ontspannen en hun klankkast opengaat. “Ze ervaren dat spreken en zingen moeiteloos kunnen gaan . Zoals vogels dat van nature ook kunnen. Daarom heb ik mijn bedrijf De Vrije Zangvogel genoemd. Naast de workshops aan zee geeft Martje ook individuele sessies. “Ik heb een ruimte in Amsterdam en Haarlem waar ik deze sessies geef. Ook hier is iedereen welkom. Deze sessies zijn gericht op ontspanning en het verminderen van klachten op persoonlijk niveau”. 

RESERVEER
De workshops ‘Zingen aan zee’ zijn elke donderdag- of zondagochtend in de zomermaanden, maar een afspraak op een andere dag is ook mogelijk. De groep verzamelt bij Parnassia aan Zee, vanaf daar is het 6 tot 10 minuten lopen naar de plek waar de workshops gegeven worden. Graag reserveren vooraf. 

Reserveer voor de workshops op devrijezangvogel.nl/zeezang of neem contact op via [email protected]Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Nieuwsblad IJmuiden