2021-09-09 05:34:00 | Tweede Kamer buigt zich over toekomst Tata Steel

[ad_1]

DEN HAAG De Tweede Kamer vergadert donderdag in commissieverband over de toekomst van Tata Steel in IJmuiden. Het debat, met demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) en de staatssecretarissen Steven van Weyenberg (Milieu) en Dilan Yesilgöz-Zegerius (Klimaat), volgt kort op een kritisch rapport van het RIVM over de gezondheidsrisico’s die omwonenden van de staalfabriek lopen.

Volgens het gezondheidsinstituut worden bewoners van de IJmond blootgesteld aan veel meer giftige stoffen dan mensen elders in het land. Van sommige schadelijke stoffen zijn ongezond hoge concentraties gemeten. Het rapport onderstreept volgens nagenoeg alle partijen de noodzaak tot verduurzaming van de staalfabriek.

Tata Steel is daarnaast een belangrijke uitstoter van broeikasgassen en stikstofverbindingen die de natuur schaden. Het bedrijf maakte eerder dit jaar afspraken met de rijksoverheid over maatregelen om die uitstoot terug te dringen. Maar die gaan veel partijen in de Tweede Kamer nog lang niet ver genoeg. Aan de andere kant is het bedrijf met vele duizenden banen nog altijd een belangrijke werkgever in de regio.

Moederbedrijf Tata Steel wil de tak in IJmuiden verkopen. Het is voor het demissionaire kabinet belangrijk dat de nieuwe eigenaar investeert en groene ambities heeft.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]