2021-09-16 08:01:00 | Parkeren in Zandvoort wordt fors duurder

[ad_1]

ZANDVOORT Zowel het parkeren in de zomer en in de winter wordt fors duurder. Het winterparkeren was 0.55 euro per uur en gaat de volgende winter 1.50 euro per uur kosten. Het zomerparkeren was 2.75 euro en gaat 3.50 euro per uur worden per 1 maart 2022. Er kunnen op de boulevard geen 5- of 24 uurskaarten meer aangeschaft worden. In de Parkeergarage in het centrum en P de Zuid is dat nog wel mogelijk en die gaan 15 euro kosten in de zomer en 5 euro in de winter. Dit blijkt uit een businesscase die wethouder Ellen Verheij-de Haas heeft ingediend bij de commissievergadering van 14 september.

In de businesscase staat verder dat per 1 juli 2022 de overgang naar het nieuwe vergunningenregime in de bestaande wijken ingaat. In het nieuwe vergunningenregime verdwijnen alle parkeersystemen en wordt één systeem ingevoerd: een fiscaal parkeersysteem waarbij bewoners een ontheffing (parkeervergunning) kunnen aanvragen. De eerste bewonersvergunning is gratis. De bewonersvergunning voor een tweede auto kost 120 euro, de derde auto kost 180 en de vierde 240 euro per jaar. Aan de invoering in de wijken waar nog geen parkeerregime is wordt op dit moment nog gewerkt.

Het aantal parkeerautomaten in het dorp zal dan ook fors uitgebreid worden. Er staan nu 140 betaalzuilen. Dat zullen er ongeveer 300 worden. Dat vergt een investering van bijna 2,5 miljoen euro. Daar komt nog ongeveer 500.000 euro bij, voor de hogere kosten van beheer, plaatsen van borden, digitale handhaving en nog meer. Dat is dan ook de reden dat de tarieven voor bezoekers worden verhoogd. 

Daartegenover staat een verwachte hogere opbrengst aan parkeerboetes van 250.000 euro en wordt er 100.000 euro aan verhoogde parkeeropbrengsten verwacht. Voor alle parkeervergunningen die op 1 juli 2021 voor een jaar verstrekt zijn, is 1 juli 2022 het overgangsmoment naar het nieuwe regime. Alle parkeervergunningen die per 1 januari 2022 verlengd moeten worden, zullen met een half jaar (in plaats van een jaar) verlengd worden. Voor bezoekers wordt een digitale bezoekersregeling ingevoerd. Die is maximaal 500 uur op jaarbasis te gebruiken tegen een tarief van € 0,25 per uur. Hierbij wordt alleen betaald voor de afgenomen uren. 

Verder is het de bedoeling om de hotel- en toeristenvergunningen af te schaffen. Voor bedrijfsvergunningen zal 180 euro per jaar gevraagd worden. 

De uitkomsten van de parkeerenquête onder bewoners, bedrijven en toeristen en de parkeertelling zullen nog in deze businesscase verwerkt worden.

Door Wijnand Burger 

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]