2020-10-04 15:00:00 | Geen grote samenkomst voor de Bijlmerramp: "Maar we kunnen wel massaal stemmen"

AMSTERDAM – Het is dit jaar 28 jaar geleden dat de Bijlmerramp het leven van 43 mensen eiste. Door de coronacrisis is de herdenking dit jaar kleinschalig, maar stichting Beheer Het Groeiend Monument, verantwoordelijk voor De Boom Die Alles Zag, pakt wel flink uit. “Door corona is een grote herdenking niet mogelijk, maar wat wij wel samen kunnen doen vandaag is stemmen op de boom die iedereen verbindt”, aldus voorzitter Helen Burleson-Esajas.

De Boom Die Alles Zag is dit jaar genomineerd voor de verkiezing, en werd al verkozen tot Noord-Hollandse winnaar, en maakt nu dus kans op de landelijke prijs.

“Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren, ook al is het 28 jaar geleden.” Helen Bureleson-Esajas was op het moment van de ramp bestuurslid van stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. Toen ze hoorde wat er was gebeurd ging ze direct naar de plek van de ramp om waar nodig te helpen. Toen het stadsdeel de zorg voor de jaarlijkse herdenking overdroeg aan Stichting Beheer Het Groeiend Monument nam ze de rol van voorzitter dan ook dankbaar op zich.

Normaal gesproken is het Bijlmerramp monument op op 4 oktober om klokslag 18:35 omringd door mensen die samen de ramp herdenken. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Het bestuur van Stichting Beheer Het Groeiend Monument, die de herdenking jaarlijks organiseert, verzoekt om overdag een bloemetje te komen leggen en ‘s avonds thuis bij de ramp stil te staan.

De Boom Die Alles Zag

De boom die recht overeind bleef staan tijdens ramp functioneerde een dag later als ontmoetingsplek. Een week na de ramp kreeg de boom de naam ‘De Boom Die Alles Zag’. De boom werd omarmd door nabestaanden, directbetrokkenen en alle bewoners van Zuidoost als gedenkplek.

Bronvermelding:NH Nieuws

Leave a Reply