2020-10-04 19:12:00 | Nieuwe verlichting voor 500-jarige Grote Kerk: "Het is even wennen"

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

HAARLEM – Als je jarig bent, dan mag je in de schijnwerpers staan. De Grote of St. Bavokerk in het hartje van Haarlem is 500 jaar geleden afgebouwd. Als verjaardagscadeau is er nieuwe verlichting opgehangen. De één is er lyrisch over, de ander moet even wennen. 

Dat blijkt tijdens de jaarlijke Bavodag van de Vereniging van Vrienden van de Grote of St. Bavokerk, die  ondanks de coronamaatregelen druk wordt bezocht. Er is immers ruimte genoeg. 

“Ik kom vrij weinig in Haarlem”, en dus heeft een oud-Haarlemmer die nu in Amersfoort het nog niet gezien. Net zo min als een jeugdige kerkliefhebster. Maar één van de vrijwilligers moet nog even aan wennen aan de wit afstekende toren tegen de nachtelijke hemel. “De toren is nu heel prominent aanwezig.”

Frozen

Ook op de verschillen de meningen: sommigen herinnert het aan het ijspaleis van de animatieprinses Elsa uit de film Frozen, een ander weet dat de nieuwe verlichting de echte kleur van de toren laat zien, namelijk lood-blauw. 

Fotograaf Chris Hoefsmit is in ieder geval lyrisch over de nieuwe verlichting. Samen met zijn zoon Jurriaan fotografeerde hij twee jaar lang de kerk vanuit alle hoeken en gaten. Hun fotoboek is nog een cadeau aan de jarige kerk. Helaas staat in hun boek ‘Bavo in beeld’ nog geen afbeelding van de kerk in het nieuwe licht. “Het boek was al gedrukt een maand geleden, ja dan kan dat niet anders. Maar het licht is natuurlijk wel heel erg mooi.”

Tekst gaat door na video

De Bavofans hadden dit weekend vooral aandacht voor het interieur. “Het koor, het plafond, het orgel: er zijn zoveel mooie dingen.” De vrijwilligster kan niet kiezen wat ze het mooist vindt. De jonge kerkliefhebster geniet van de vele verschillende ramen en voor de naar Amersfoort verhuisde oud-Haarlemmer kan bijna geen orgel op tegen die van de Grote Kerk.

Lievelingsplek voor fotograaf Chris is toch wel de ‘uit’ op het puntje van de toren. “Dat is een prachtige plek om te staan en om te kijken. Dat is echt fantastisch.”

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”https://media.nhnieuws.nl/images/414898.cc23d44.jpg” border_radius=”0″ link=”https://media.nhnieuws.nl/images/414898.cc23d44.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:NH Nieuws[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply