2020-10-04 20:18:00 | 30 jaar Natuurnetwerk Nederland: op bezoek in de Kalverpolder

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

ZAANDAM – Vlak tegen de Zaanse Schans aan ligt de Kalverpolder. Zo in het eerste opzicht misschien een oerhollands polderlandschap, maar wel eentje met een unieke geschiedenis.

De Kalverpolder werd in 1632 ingepolderd en is een vaarpolder, wat betekent dat boeren met een bootje via sloten hun percelen bereikten. Daar konden ze dan landbouw bedrijven, of stonden hun koeien. 

De Kalverpolder is onderdeel van Natuurnetwerk Nederland, wat dit jaar 30 jaar bestaat. Judith Weijers is ecoloog bij de provincie Noord-Holland en legt uit waarom dat netwerk zo belangrijk is. “Alle gebieden in het netwerk zijn samen verbonden, waardoor dieren en planten van het ene naar het andere gebied kunnen. Zo kan het zich verspreiden en is er ook een veel groter leefgebied dan wanneer ze op een paar percelen moeten blijven.” 

Vrijwilligers 

Uniek aan de Kalverpolder is dat de grond misschien wel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar een groot deel van het onderhoud gepleegd wordt door een groep vrijwilligers. Zo’n 50 mensen zorgen er op dinsdag voor dat alles er goed uit ziet. 

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”https://media.nhnieuws.nl/images/414917.55594e3.jpg” border_radius=”0″ link=”https://media.nhnieuws.nl/images/414917.55594e3.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:NH Nieuws[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply