2020-10-05 11:40:00 | Lessen op Amstelveense school 25 minuten ingekort om te kunnen ventileren

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

AMSTELVEEN – Op het Herman Wesselink College in Amstelveen geldt vanaf vandaag een mondkapjesplicht buiten de leslokalen. Het gebouw voldoet niet aan de ventilatie-eisen. Om te zorgen dat de kans op besmetting toch verkleind kan worden, zijn de lessen nu ingekort van 80 naar 55 minuten. Dat is maar een tijdelijke oplossing: rector Bert Kozijn maakt zich grote zorgen over de winter, als de temperaturen dalen.

Het ventilatiesysteem laat flink te wensen over. “We hebben begin dit schooljaar onderzoek laten doen. Er zijn wat werkzaamheden aan het ventilatiesysteem gedaan. Er worden nu nog metingen gedaan en we zijn in afwachting van de resultaten. Tot die tijd hebben we alle lessen korter gemaakt zodat er tussen de lessen door ‘gelucht’ kan worden in de lokalen.”

Een les op het HWC duurde voorheen 80 minuten. Nu is dat slechts 55 minuten. De 25 minuten die overblijven tussen de lessen door het inkorten van de roosters worden gebruikt om de lokalen te luchten. De deuren en ramen staan dan wagenwijd open.

Met de aantredende herfst en koude maanden op komst is dit een oplossing die al snel vervelende gevolgen kan hebben. Rector Bert Kozijn weet nog niet hoe de school hier mee om zal gaan. “Ik heb nog geen oplossing. We leven een beetje met de dag en als het echt kouder wordt gaat de verwarming hoger en dat zal ook effect hebben. Gelukkig gaan we in januari in ons nieuwe pand dat nu gebouwd wordt naast het huidige schoolgebouw. Die nieuwe school voldoet aan alle eisen, ook op gebied van ventilatie.”

Kozijn heeft het dringende advies om mondkapjes te dragen in gemeenschappelijke ruimtes op scholen doorgegeven aan leerlingen en hun ouders. “We volgen het advies van de overheid. Over het algemeen gaat dat goed. Intern zijn er gesprekken over gevoerd en overwegend vinden de docenten het erg prettig.”

Onder de leerlingen van het Herman Wesselink College is veel begrip voor de mondkapjesplicht volgens hun rector. “Ze snappen het wel. Ik spreek leerlingen aan als ze ‘m niet op hebben, op een vriendelijke manier. We zoeken ook in de leslokalen het gesprek op, maar over het algemeen is er begrip en vinden de leerlingen het prima.”

Leuke dimensie

Het afstand houden speelt wel in de hand dat de lessen er nu anders uitzien op de Amstelveense school. “De leuke dimensie van het lesgeven is er wel een beetje vanaf: docenten kunnen zich niet meer bij groepjes leerlingen voegen om uitleg te geven of te overleggen. Vooralsnog vind ik het niet nodig om mondkapjes in de lokalen ook verplicht te stellen.”

De rector hoopt dat de situatie te overzien blijft. Op dit moment zijn er bij de school nog geen redenen voor paniek. “Het aantal besmette leerlingen en docenten is gemiddeld dus dat is in ieder geval in toom. De mensen die besmet zijn hebben gelukkig lichte klachten en de eerste herstelde coronapatiënten keren al weer terug binnen de schoolmuren.”

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”https://media.nhnieuws.nl/images/411297.fc48371.jpg” border_radius=”0″ link=”https://media.nhnieuws.nl/images/411297.fc48371.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:NH Nieuws[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply