2020-10-06 09:31:11 | EU past zwarte lijst belastingparadijzen aan

[ad_1]

De EU-ministers van Financiën hebben de Caribische eilanden Anguilla en Barbados toegevoegd aan de zwarte lijst van belastingparadijzen. De Kaaimaneilanden en Oman zijn er afgehaald omdat ze hervormingen in hun belastingwetgeving hebben doorgevoerd, stellen ze.

Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio’s waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.

De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Trinidad en Tobago, de Seychellen, Vanuatu, Samoa, Palau en Panama. De lijst wordt twee keer per jaar herzien. Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico’s als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.

De Kaaimaneilanden, een Brits overzees gebied, werden in februari, nog geen drie weken na de brexit, op de zwarte lijst gezet. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam verwelkomt de toevoeging van Anguilla en Barbados, maar stelt dat de recente toevoeging en nu weer verwijdering van de Kaaimaneilanden aantoont dat de lijst niet werkt. Volgens Oxfam hanteren de Kaaimaneilanden een vennootschapsbelasting van 0 procent.

Het bericht EU past zwarte lijst belastingparadijzen aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

[ad_2]

[sc name=”link-naar-bron” sourcelink=https://nieuws.nl/economie/20201006/eu-past-zwarte-lijst-belastingparadijzen-aan/]

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply