2020-10-10 11:00:00 | In de rij voor de avondwinkel na sluiten horeca: ‘Het lijkt wel een nachtclub’

Nieuws uit mijn stad - Provincie Utrecht - https://nieuwsuitmijnstad.nl

Geen rijen voor de nachtclub, maar voor de avondwinkel. Het is een beeld dat we het afgelopen weekend ook al zagen: nadat de kroegen hun deuren sluiten, wordt er bij Sterk aan de De Clercqstraat nog even snel drank ingekocht voor een afterparty. 'Ik dacht even dat het Leidseplein is verplaatst naar de Rozengracht. Het lijkt wel een nachtclub.'

'Ik ga nog proberen wat alcohol te kopen omdat de horeca om 22:00 uur dicht is', zegt een man. Een ander heeft al net drank gekocht: 'Vodka. Ja, om nog een drankje te drinken vanavond.'

Dichte cafés

Voor de horeca is het moeilijk om te zien. Zij zijn hard geraakt door de nieuwe coronamaatregelen: maximaal 30 personen binnen, om 21.00 uur de lichten aan en om 22.00 moet iedereen er alweer uit. 'Dan ligt de hele straat vol, paar honderd mensen. De helft zal naar huis gaan, de helft gaat met elkaar naar huis', zegt kroegeigenaar Joris Loman van De Blauwe Pan. Een gast : 'En daar zit juist het probleem met corona. Daar zijn de meeste gevallen. Niet in het café waar ook gewoon nog extern toezicht is.'

Omdat thuis dus verder wordt gefeest, vragen horeca-ondernemers zich af of de maatregelen wel effectief zijn. Loman: 'Ja dat doet pijn. Maar meer de pijn van shit, nu gaan ze naar huisfeestjes, lopen ze corona op en wie krijgt dan de schuld? Dan mag de horeca weer sluiten, wij zijn altijd de crimineel.'

Verbod verkoop alcohol

Ook leidt het tot drukke situaties op straat. In Utrecht hebben ze daarom besloten om na 22:00 ook de avondwinkels en supermarkten te sluiten. 'Als mensen aan komen lopen om 21:00 uur en ik zeg je mag er niet in, dan gaan ze naar de avondwinkel. Daarom denk ik: als ik om 21:00 uur geen klanten meer heb, verkoop dan nergens meer alcohol', zegt Loman. 


Bronvermelding:AT5

Leave a Reply