2020-10-11 22:00:33 | Economische krimp België heviger dan in Nederland door coronamaatregelen

[sc name=”w3-main” provlink=”http://nieuwsuitmijnstad.nl/category/provinciaal/provincie-noord-holland” logoprov=”https://i.ibb.co/z5w194g/Logo-Province-Noord-Holland.png” logoalt=”Nieuws uit mijn stad – Provincie Noord-Holland – http://nieuwsuitmijnstad.nl” content=”

Economische krimp België heviger dan in Nederland door coronamaatregelen

De economie van Nederland is in het tweede kwartaal van 2020 met 9,4 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. In België was de krimp heviger. In het tweede kwartaal kromp de Belgische economie met 14,5 procent. Dat uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de data blijkt volgens het statistiekbureau dat hoe zwaarder de coronamaatregelen binnen een sector waren, hoe groter de de economische krimp er was.

In België werden bijvoorbeeld zwaardere coronamaatregelen getroffen in de bouw. Bedrijven werden sneller gesloten en afstand houden werd verplicht gesteld, terwijl dit in Nederland slechts een dringend advies was. Ook werd er in Nederland een doorwerkprotocol gesloten om de sector draaiende te houden. Hierdoor kromp de bouw in Nederland met ‘slechts’ 3,5 procent, terwijl dezelfde sector in België met 15,7 procent slonk. De Belgische bouwproductie lag in april 40 procent lager dan een jaar eerder, die in Nederland daalde amper.

Een ander verschil is zichtbaar in de detailhandel. In België sloten alle niet-essentiële winkels de deuren tussen 17 maart en 11 mei, in Nederland mochten deze winkels gewoon open blijven mits ze zich aan bepaalde voorzorgsmaatregelen hielden. Het gevolg hiervan is terug te zien in de omzet. In april lag die in België bijvoorbeeld 14 procent lager dan in dezelfde maand een een jaar eerder; in Nederland is dat verschil slechts 1 procent.

2020-10-11 14:31:57 AMSTERDAM – Winkelend publiek tijdens de koopzondag in het centrum van Amsterdam. ANP RAMON VAN FLYMEN

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij met betrekking tot de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

  • Het RIVM heeft 6.327 positieve coronatests verwerkt. Dat zijn er iets minder dan zaterdag, toen met 6.500 nieuwe besmettingen het hoogste aantal werd gemeten sinds het begin van de pandemie. In het ziekenhuis liggen 1.233 coronapatiënten, van wie 247 op de intensive care.
  • Verwacht wordt dat dinsdag meer coronamaatregelen worden aangekondigd. Vermoedelijk zullen premier Mark Rutte (VVD) en Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) tijdens een persconferentie aankondigen dat er meer regels komen om reizen en contactmomenten te doen afnemen. Om welke maatregelen het gaat, is nog niet duidelijk. Het kabinet zou een echte lockdown willen voorkomen.
  • 2,2 miljoen Nederlanders gebruiken momenteel de CoronaMelder op hun smartphone. De app moet de GGD helpen met bron- en contactonderzoek.
  • Ondanks een dringend advies van het kabinet vonden zondag meerdere kerkdiensten plaats met veel meer dan dertig bezoekers. In een kerk in Barneveld waren per dienst meer dan vierhonderd mensen aanwezig; in een kerk op Urk zelfs zeshonderd.
  • PVV-voorman Geert Wilders heeft kwaad bloed gezet met twee tweets over de etniciteit van coronapatiënten op de IC’s. Wilders stelt vraagtekens bij de constatering van IC-artsen dat veel IC-patiënten een niet-westerse achtergrond hebben en zei op Twitter dat „de operaties van Henk en Ingrid (…) worden uitgesteld omdat de IC’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels”. Meerdere politici noemden zijn uitspraken racistisch.


Lees hier het hele blog terug: ‘Extra coronamaatregelen op komst, hoop lockdown te voorkomen’

De Myanmarese stad Yangon wordt gedesinfecteerd. Foto Lynn Bo Bo/EPA

” sourceimage=”” citylink=”http://nieuwsuitmijnstad.nl/Amsterdam/2020-10-11-220033-economische-krimp-belgie-heviger-dan-in-nederland-door-coronamaatregelen/” source=”NRC” ][/sc]

Leave a Reply