2020-10-12 13:37:00 | Chroom-6 aangetroffen op 12 gebouwen op kazerneterrein Crailo

[ad_1]

HILVERSUM – In de verf op twaalf gebouwen op voormalig kazerneterrein Crailo is het gevaarlijke chroom-6 aangetroffen. Bij één gebouw is het goedje ook aan de binnenzijde gevonden. Dat laat GEM Crailo, de organisatie die het terrein ontwikkelt, aan NH Nieuws weten. 

Chroom-6 werd vroeger vooral gebruikt vanwege zijn roestwerende eigenschap. Het zit altijd ergens in verwerkt, zoals bijvoorbeeld verf. Inmiddels is bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker, zo schrijft het RIVM op haar website. Het is dan ook verboden te gebruiken sinds 1994. 

Crailo

Crailo staat bekend als voormalig kazerneterrein. In de Tweede Wereldoorlog werd het overgenomen door de Duitsers en twee keer door de geallieerden gebombardeerd. Na de oorlog is de kazerne weer opgebouwd en tot 1992 werd het gebruikt. In de jaren daarna was het terrein een asielzoekerscentrum. Nu zijn er plannen voor een compleet nieuwe duurzame woonwijk. 

Projectbureau GEM Crailo

Kozijnen

Voor de nieuwe woonwijk zijn alle gebouwen op het terrein onderzocht op aanwezigheid van chroom-6. GEM Crailo laat weten dat het gevaarlijke metaal is aangetroffen ‘op coating/verf dat uitsluitend is gebruikt op staal (denk aan raamkozijnen en roldeuren)’.

De antikraakbewoners is gevraagd om niets te doen aan de stalen kozijnen. “Net als bij asbest levert chroom-6 geen gevaar op als je er niets mee doet. Bij sloop of herontwikkeling van een gebouw wordt met de aanwezigheid van chroom-6 rekening gehouden”, vertelt een woordvoerder van de organisatie.

Binnenkant 

Bij één gebouw is vastgesteld dat het gevaarlijke metaal ook aan de binnenkant zit. De woordvoerder zegt dat dit gebouw inmiddels, onder strikte regels en door een vakkundige aannemer, is gesloopt. 

De plannen voor de nieuwe woonwijk gaan intussen gestaag door en zullen hierdoor geen vertraging opleveren. Daarnaast zitten er in de budgetten ruimte om deze financiële tegenvaller op te vangen. 

💬 Wil je niets missen uit ‘t Gooi?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply