2020-10-12 14:00:30 | Ook Britse aandeelhouders Unilever achter verhuisplan

[sc name=”w3-main” provlink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/category/provinciaal/provincie-zuid-holland” logoprov=”https://i.ibb.co/wLJcSLR/Logo-Province-Zuid-Holland.png” logoalt=”Nieuws uit mijn stad – Provincie Zuid-Holland – https://nieuwsuitmijnstad.nl” content=”


Foto: ANP

De Britse aandeelhouders van was- en levensmiddelenconcern Unilever zijn maandag akkoord gegaan met de voorgenomen verhuizing van het bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk. Houders van 99,5 procent van de aandelen schaarden zich achter het plan. Daarmee heeft de onderneming een zeer belangrijke stap gezet in het versimpelen van de structuur.

Unilever kent nu nog zowel een Brits als een Nederlands onderdeel en hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. De Nederlandse aandeelhouders stemden in september al in met het plan om de bestaande hoofdkantoren samen te voegen in Londen. Het verhuisplan wordt nu na de goedkeuring van de aandeelhouders naar verwachting eind november formeel doorgevoerd.

Wel kan een nieuwe Nederlandse wet nog roet in het eten gooien. Onlangs werd bekend dat GroenLinks de spoedwet doorzet waarmee de partij hoopt te voorkomen dat bedrijven verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven en op deze manier belasting ontwijken. Ondanks flinke kritiek van de Raad van State stuurt GroenLinks deze zogeheten Unilever-wet naar de Tweede Kamer.

Het voorstel van Kamerlid Bart Snels regelt dat aandeelhouders aan wie dividend wordt uitgekeerd een ‘boete’ moeten betalen als het bedrijf verhuist naar een land waar geen sprake is van zo’n dividendheffing.

Unilever kondigde al aan dat de verhuizing niet doorgaat als de wet het zou halen. Het Verenigd Koninkrijk kent geen dividendbelasting. Maar het bedrijf denkt dat het voorstel in strijd is met Europese afspraken en belastingverdragen. De voorbereidingen voor de verhuizing gaan vooralsnog dus gewoon door.

De Tweede Kamer moet de wet van GroenLinks nog bespreken, maar kansloos is het voorstel niet. Naast de oppositie ziet ook een aantal coalitiepartijen wel wat in het plan.

” sourceimage=”” citylink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/Rotterdam/2020-10-12-140030-ook-britse-aandeelhouders-unilever-achter-verhuisplan/” source=”nieuws.nl” ][/sc]

Leave a Reply