2020-10-12 14:28:00 | Kunstschatten in Schalkstad zorgt voor afleiding in coronatijden | Haarlems Weekblad

[sc name=”w3-main” provlink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/category/provinciaal/provincie-noord-holland” logoprov=”https://i.ibb.co/z5w194g/Logo-Province-Noord-Holland.png” logoalt=”Nieuws uit mijn stad – Provincie Noord-Holland – https://nieuwsuitmijnstad.nl” content=”

HAARLEM “Het was een gok die goed uitgepakt heeft. Vooraf hebben we getwijfeld of we wel of niet moesten doorgaan in crisistijd”, zo liet het bestuur van Kunstschatten van Schalkstad afgelopen weekend na afloop van een zeer geslaagd evenement weten. “De doelstelling om mensen een beetje met elkaar te verbinden is op een veilige manier gehaald”. Ook cultuurwethouder Marie-Thérèse Meijs was achteraf zeer te spreken over afgelopen weekend. “Als gemeente zijn we blij als een evenement door kan gaan in coronatijd. Kunst biedt troost aan veel mensen.”

Na een tussenpauze van 5 jaar vond de manifestatie afgelopen weekeinde weer plaats in Schalkwijk. Initiator Elizabeth Bondo: “Onze missie heeft het beoogde effect bereikt. Voor de kunstenaars, bewoners, organisaties en vrijwilligers. We hebben gekeken naar de mogelijkheden in plaats van naar de beperkingen.”

Creatieve werken sierden drie dagen lang lege vitrines van Centrum Schalkwijk, drie buurtcentra, ateliers, twee woonbootateliers en twee tafels voor de Hema. Een tiental doeken verwisselden van eigenaar. “Ja, we moesten het programma wat omgooien en inkrimpen, maar het bleef desondanks ludiek.”

Om het risico op coronaverspreiding te minimaliseren, was de opzet bewust ruim. Het publiek droeg zelfs bij de optredens en soms bij de natuur- of historische excursies een mondkapje. Dichter Martin Janse en woordkunstenaar Mike Warners vervatten de crisis in spitsvondige lettergrepen samen bij de aftrap op vrijdagmiddag in Integraal Buurtkindercentrum Wijzer (IBKC) – Vilniusstraat / hoek Engelandlaan.

Veel mensen waren dankbaar weer een uitstapje te kunnen maken.

Zachtheid, weemoed en opbeuring bracht zang- en gitaarduo Anita Sanders en Hans van Gelderen in deze barre tijden. Even losbreken van de actualiteiten kon met workshops Afrikaanse dans, percussie, handschildering met henna, tekenen, met de benenwagen tijdens vier wandelingen, een fietstocht langs woonarken, een bezoek aan molen De Eenhoorn of de Bloemen Pluktuin aan de Belgiëlaan 3.

“Veel mensen waren dankbaar weer een uitstapje te kunnen maken,” vertelt Bondo. “Het bewijst hoe belangrijk de kunst- en cultuursector is voor de mens, vooral op sociaal, creatief en geestelijk gebied.” Ook bestuurslid Rudolf Konersman van SCAS (Stichting Culturele Activiteiten Schalkwijk) benadrukt het belang van plaatselijke evenementen. “Het leeuwendeel van de activiteiten vindt plaats in het centrum, terwijl er in Schalkwijk net zoveel creativiteit is en behoefte aan verbinding.”

” sourceimage=”http://storage.pubble.nl/96897487/content/2020/10/90eda699-52bd-49c0-af35-ca2603ef2694.jpg” citylink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/Haarlem/2020-10-12-142800-kunstschatten-in-schalkstad-zorgt-voor-afleiding-in-coronatijden-haarlems-weekblad/” source=”Haarlems Weekblad” ][/sc]

Leave a Reply