2021-01-20 13:30:00 | Sporters niet blij met avondklok: “Er blijft vrij weinig over op deze manier”

HEERHUGOWAARD – De mogelijke invoering van een avondklok heeft voor amateursporters grote gevolgen. Het wordt volgens Robin Korving, trainer van atletiekvereniging Hera in Heerhugowaard enorm veel gepuzzel. “Het gooit de trainingen behoorlijk in de war.”

Korving is oud-topsporter en zo’n drie keer in de week te vinden op de atletiekbaan van Hera. En ondanks het slechte weer is hij ook op dinsdagavond druk in de weer met het geven van horden- en sprinttraining.

Een talentvolle groep volgens Korving die ooit zelf derde werd bij een Europees Kampioenschap hordelopen. “Een goed deel van deze groep zit in de nationale top. Sommigen zijn zelfs al Nederlands kampioen geweest. Ze trainen veel en dan vaak in de avond.”

Nu het kabinet een avondklok vanaf half negen ‘s avonds wil instellen, wordt dat volgens Korving een ‘hoop gedoe’.

“Je prakt eigenlijk de hele dag in elkaar. Iedereen moet hetzelfde doen in minder uren.”

Trainer Robin Korving

Zelf is hij behoorlijk flexibel en kan daardoor wel iets eerder beginnen met trainen, maar dat geldt niet voor iedereen. “Andere trainers zitten ook met werk natuurlijk. Je hebt ook te maken met ouders die hun kinderen moeten brengen. Het wordt krap Ik ben er dan ook niet blij mee.”

Zorgen

Sportkoepel NOC-NSF en de KNVB uitten ook hun zorgen over de avondklok. De maatregel legt volgens de bonden de breedtesport voor een groot deel stil.

Zij pleiten ervoor de avondklok pas om elf uur te laten ingaan, zodat mensen in de avonduren – na het werk en school – nog kunnen sporten.

Trainer Robin Korving bij AV Hera in Heerhugowaard – NH Nieuws / Tom Jurriaans

Gezondheid

Want volgens NOC-NSF is de gezondheid in het geding.”Juist in deze lockdown-periode levert een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn”, aldus directeur Gerard Dielessen. 

Korving snap er ook niet veel van. “Je prakt eigenlijk de hele dag in elkaar. Iedereen moet hetzelfde doen in minder uren. Eerder zagen we juist verruiming van openingstijden bij supermarkten bijvoorbeeld en nu gaan we alles in elkaar duwen. Ook voor de kinderen is het vervelend. We zijn al de klos want we mogen niet binnen trainen. Er blijft vrij weinig over op deze manier.”

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via

Bronvermelding:NH Nieuws

Leave a Reply