2021-01-20 16:00:00 | Postduiven van Bob Jansen maken progressie

BERGAMBACHT • Bob Jansen is in de duivenwereld geen onbekende. De Bergambachtenaar boekte met zijn gevleugelde vrienden het afgelopen decennium aansprekende overwinningen in de nationale vlucht uit het Franse Cahors en in regionaal verband de vluchten uit Barcelona, Agen en Bergerac.

Het seizoen 2020, dat door het coronavirus pas in mei begon, sloot Bob Jansen half september met zijn duiven af als kampioen op de marathonvluchten van het sterke district Noord- en Zuid-Holland. De 72-jarige duivenliefhebber bereidt zich op zijn ruime accommodatie aan de Lekdijk met veel passie voor op de komende marathonvluchten.

Vergrijzing
Het is jammer dat de vergrijzing ook toeslaat in onze sport,” zegt Bob Jansen bedenkelijk. “In de Krimpenerwaard waren vroeger tien postduivenverenigingen. Nu nog vier: twee in Krimpen aan den IJssel, eentje in Krimpen aan de Lek en PV De Postduif in Lekkerkerk, waar ik inmiddels veertig jaar voorzitter van ben. Ik schat dat er nog 110 duivenmelkers in de Krimpenerwaard actief zijn.”

Bob Jansen rolde er zelf als kleine jongen in via zijn vader, die in Zutphen (de geboorteplaats van Bob) duiven hield. “Toen ik in 1976 in Lekkerkerk kwam wonen, heb ik mijn hobby weer opgepakt. Ik vloog samen met Jasper Schilt in een gecombineerd team op clubniveau. Door mijn werk als ondernemer in de ICT had ik te weinig tijd om het goed te doen, maar na mijn pensionering – ik woonde inmiddels in Bergambacht – heb ik mijn hobby serieuzer aangepakt.”

Veelbelovend
Bob Jansen legde zich vanaf 2006 toe op vluchten van meer dan 800 kilometer. Hij schafte een paar veelbelovende duiven aan en is zelf gaan kweken. “Elk jaar kocht of ruilde ik een paar goede duiven om stappen te kunnen blijven maken,” vervolgt Jansen gedreven. “Ik won veel prijzen en kweekte verder met mijn duiven. De beste duiven van elke jaargang heb ik nooit verkocht, maar steeds gebruikt als basis voor de volgende generatie.”

Jansen zegt te begrijpen dat er kwekers zijn die voor veel geld hun duiven verkopen: “China is een land waar grof gegokt wordt op winnende duiven. Er zijn Nederlanders en Belgen die de laatste jaren flink verdiend hebben aan de verkoop van hun toppers. Voor mij is en blijft de duivensport een hobby. De omgang met dieren thuis, het competitie-element en de progressie die ik boek zijn voor mij de voornaamste zaken.”

Topdoffer
Niettemin moet hij toegeven dat hij met een compagnon een ‘aardige investering’ heeft gedaan in een topdoffer. “Daar zoeken we nu geschikte duivinnetjes bij. De jongen versterken in de eerste plaats onze eigen hokken. Andere gaan in de verkoop om onze investering terug te verdienen. Ik hoop dat het coronavirus snel onder controle is en een start in april mogelijk maakt. Er ligt een protocol klaar van de bond om alles in goede banen te leiden.”

Bronvermelding:hetKONTAKT

Leave a Reply