2021-01-20 16:15:00 | Jeugdtheaterhuis biedt talentvolle jongeren kans  •  

keer gelezen


KRIMPENERWAARD • Het Jeugdtheaterhuis lanceert dit voorjaar een uniek project: de JTH Vooropleiding. Tijdens deze parttime opleiding krijgen talentvolle jongeren professionele theaterlessen en maken zij gezamenlijk een theaterproductie, die zij door heel Zuid-Holland gaan spelen.

“Zo doen zij veel kennis en ervaring op, waardoor zij beter zijn voorbereid op de doorstroom naar het kunstvakonderwijs. Ambitieuze jongeren, van 14 tot en met 21 jaar, kunnen tijdens de voorjaarsvakantie deelnemen aan de selectie van de vooropleiding”, licht Martine Eshuis namens het Jeugdtheaterhuis toe.

Vervolgens: “De professionele acteer-, dans- en zanglessen worden niet alleen gegeven door de hoofddocenten van het Jeugdtheaterhuis, maar ook door gastdocenten zoals professionele acteurs. Soms zijn deze acteurs zelf oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis. De focus in de lessen ligt op het ontwikkelen van vaardigheden en de vorming van ieders persoonlijkheid als podiumkunstenaar. Naast het lesaanbod zijn er vele extra’s, zoals voorstellingbezoeken, masterclasses en excursies.”

Script
Parallel aan de lessen werken de deelnemers gezamenlijk aan de voorstelling. Eshuis: “Samen met een filosoof en regisseur worden onderwerpen en verhaallijnen verzameld en met een toneelschrijver verwerkt tot een script. Daarna start de repetitieperiode onder leiding van de regisseur, choreograaf en muzikaal leider. Eind november 2021 gaat de voorstelling in première, met minimaal twintig voorstellingen in theaters, bibliotheken en cultuurhuizen door heel Zuid-Holland. Na de tournee is er opnieuw een lessenreeks vol workshops met gastdocenten van diverse theaterscholen en bekende theatergezelschappen. Tegen het einde van de Vooropleiding worden de deelnemers begeleid richting de audities en selecties van het kunstvakonderwijs.”

De Vooropleiding biedt plaats aan twintig deelnemers. “Deze voorjaarsvakantie vinden er drie dagen lang workshops plaats, op basis waarvan de selectie plaatsvindt. Opgeven voor de selectie is mogelijk voor jongeren die les hebben bij het Jeugdtheaterhuis of een verwante (jeugd-)theaterschool, of op een andere manier ervaring hebben opgedaan op het gebied van podiumkunsten”, aldus Eshuis.

De Vooropleiding start donderdag 25 februari. Alle informatie is te vinden op:

Bronvermelding:hetKONTAKT

Leave a Reply