2021-01-20 17:29:43 | SC Heerenveen buigt achterstand in Emmen om en bereikt kwartfinale

Het ging uiterst moeizaam, maar SC Heerenveen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Joey Veerman benutte in de laatste minuut een penalty: 1-2.

Het was een kreet die uit zijn tenen kwam. Een schreeuw van opluchting en ontlading, nadat Joey Veerman ervoor zorgde dat Heerenveen in de koker zit voor de kwartfinales. Daarin speelt Heerenveen hoe dan ook een thuiswedstrijd.

Lang leek het erop dat er een verlenging, en eventueel strafschoppen, voor de beslissing moest zorgen. Tot Ricardo van Rhijn een domme handsbal maakte in de laatste minuut – en Veerman vanaf de strafschopstip scoorde.

Kopbal Bochniewicz

Het betekende een spectaculair einde van een gelijkwaardige wedstrijd. Heerenveen begon acceptabel aan het bekerduel. De ploeg van Johnny Jansen combineerde bij vlagen aardig, al moet gezegd dat Emmen het balbezit ook aan Heerenveen liet. Veel kansen leverde het optische overwicht niet op: Mitchell van Bergen schoot in het zijnet en Henk Veerman kopte een meter naast.

Meest dicht bij een doelpunt was Pawel Bochniewicz. Fraai aangesneden was de vrije trap van Joey Veerman, maar Bochniewicz zag zijn kopbal een metertje naast het doel van Emmen-keeper Dennis Telgenkamp verdwijnen.

Emmen scoort voort rust

Emmen stelde daar weinig tegenover. Toch creëerden de Drenten ook twee goede mogelijkheden. Beide keren was Glenn Bijl het eindstation, maar de rechtsback van Emmen schoot over en zag een tweede poging worden gekeerd door Erwin Mulder.

Feitelijk betekende dat laatste schot van Bijl, halverwege de eerste helft, het kantelpunt van de eerste helft. Opeens werd Emmen sterker, met als gevolg dat Heerenveen steeds verder werd teruggedrongen. Vlak voor het rustsignaal leverde dat de 1-0 op. Sergio Peña combineerde met Michael de Leeuw en schoof vervolgens beheerst de bal onder Mulder door.

Nygren opnieuw trefzeker

De achterstand noopte Jansen tot ingrijpen. Arjen van der Heide werd vervangen door Benjamin Nygren. En net als een paar dagen eerder, op bezoek bij VVV-Venlo (1-1), zorgde de Zweed voor de gelijkmaker. Het was technisch knap, de manier waarop Nygren de bal uit de lucht achter Tegenkamp schoot: 1-1.

Heerenveen draaide op dat moment de duimschroeven ook aan. Logischerwijs gaf de ploeg daardoor wel meer ruimte in de achterhoede weg. Nikolai Laursen en Robbert de Vos hadden daar namens Emmen van kunnen profiteren, maar zagen hun inzetten respectievelijk worden gered door Mulder en overgaan.

Beide ploegen wilden in de slotfase een verlenging voorkomen, met het oog op de reeks wedstrijden die nog op het programma staat. Dat leek aanvankelijk niet te lukken, tot Ricardo van Rhijn hands maakte in het strafschopgebied. Joey Veerman schoot Heerenveen vervolgens naar de kwartfinale: 1-2.

Bronvermelding:Leeuwarder Courant

Leave a Reply