2021-01-20 20:42:00 | Ruikt dit apparaat het coronavirus? Longarts Wouter van Geffen legt uit: ‘Dit kan een alternatief zijn voor keelneusborsteltjes’

Dr. Wouter van Geffen, longarts van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), test of een elektronische neus (e-nose) kan helpen bij het vaststellen van een coronabesmetting. ,,Als dit lukt, zou dat heel fijn zijn.”

Het apparaat ‘ruikt’ op basis van stoffen in de uitademingslucht of een patiënt een bepaalde aandoening heeft. De bedoeling van het onderzoek is dat het apparaat corona leert ruiken. ,,De vraag is natuurlijk; hoe ruikt het virus? In de kern weten we dat nog niet. Zo’n apparaat is natuurlijk een stuk gevoeliger en geavanceerder”, vertelt Van Geffen.

Tijdens het onderzoek moet de proefpersoon een korte periode ademen via een soort elektronische blaastest. De uitslag van de e-nose wordt nog niet gebruikt als diagnose. ,,Het onderzoek is gericht op de betrouwbaarheid van het apparaat. We vergelijken de uitslag van de e-nose met de keelneuskweek.”

Als blijkt dat de e-nose corona kan detecteren, is het volgens Van Geffen wellicht minder vaak nodig om te testen met een borsteltje in de keel en neus. Daarnaast kan er veel tijd worden bespaard, omdat de uitslag snel bekend is. Het onderzoek in het MCL maakt deel uit van een landelijke studie onder leiding van het Jeroen Bosch ziekenhuis en het Isala Ziekenhuis.

In de video legt dr. Wouter van Geffen uit hoe de e-nose werkt.

Lees ook |

Bronvermelding:Leeuwarder Courant

Leave a Reply