2021-10-05 18:34:00 | Diane Meyboom jurylid in ‘Grote Kleine Treinencompetitie’
  •  

keer gelezen


KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Diane Meyboom is jurylid in het nieuwe MAX-programma De Grote Kleine Treinencompetitie. “De passie van de bouwers is voor mij herkenbaar”, zegt de in Krimpen woonachtige miniatuurkunstenares/kunstschilderes.

Ze werd begin dit jaar door de makers benaderd of ze wilde jureren in verband met haar expertise op het gebied van miniaturen. “Ik hoefde er niet lang over na te denken; het was hartstikke leuk om op deze manier mijn bijdrage te mogen leveren aan het programma.” 

André van Duin
De Grote Kleine Treinencompetitie, gepresenteerd door André van Duin, gaat op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland. In totaal strijden zes teams tegen elkaar om de mooiste en meest creatieve modelspoorbaan te realiseren.

Diane Meyboom: “We hebben als jury gelet op teamwork, de kwaliteit, techniek en natuurlijk, ook niet onbelangrijk, of de trein blijft rijden. Ik hou ervan als mensen hun creativiteit ten volle inzetten en uit hun comfortzone stappen. De teams kregen voor het bouwen van een baan enkele dagen de tijd, waarbij de opnamen plaatsvonden in een passende locatie, het Spoorwegmuseum in Utrecht.”

Versteld
De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan tot een compleet nieuwe wereld maken het elke aflevering weer spannend, licht Diane een tipje van de sluier op. “De bouwteams hebben me echt versteld doen staan van hun kunnen. Tsja, en dan moet je als jurylid soms moeilijke beslissingen nemen…”

Diane werd in haar taak bijgestaan door bekend modeltreinbouwer Evan Daes. Geboren Rotterdamse Diane Meyboom (www.dianemeyboom.com) zelf is gespecialiseerd in het schilderen van oude grootmeesters zoals Rembrandt van Rijn en Michelangelo, maar dan op miniatuurformaat. Poppenhuiseigenaren en verzamelaars uit de hele wereld zijn dol op haar werk.

Inspiratie
Het winnende team van De Grote Kleine Treinencompetitie verdient naast De Gouden Locomotief een plek op een grote modeltreinenexpositie en mag enkele weken een modelbaan tentoonstellen op het station van Utrecht Centraal.

Volgens Diane moet iedereen vooral gaan kijken: “Ik heb vooraf de populaire Engelse serie The Great Model Railway Challenge, die aan de basis ligt van de Nederlandse variant, bekeken ter inspiratie. Heel mooi, maar ik durf te zeggen dat de kwaliteit van de banen in de Nederlandse versie hoger is. Het is wat mij betreft een aanrader en geniet daarbij vooral van de passie waarmee de bouwers hun hobby uitoefenen.”

De Grote Kleine Treinencompetitie is vanaf woensdag 13 oktober (aanvang 20.30 uur) te zien bij MAX op NPO 1.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: