2021-10-07 09:15:00 | Velsens gedoogbeleid ‘coronaterrassen’ wordt verlengd tot oktober volgend jaar

[ad_1]

VELSEN Tijdens de coronacrisis heeft het college Velsen beleidsregels vastgesteld om tijdelijke terrassen, terrasschermen en overkappingen bij horeca en andere MKB-bedrijven te gedogen. Dit maakt het mogelijk voor ondernemers om zonder (omgevings)vergunning terrassen en slecht weer voorzieningen, zoals terrasschermen en overkappingen, op openbare gronden te plaatsen.

In de raadsmotie van 24 september 2020 is het college verzocht om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2021 met een raadsvoorstel te komen om deze ‘coronaterrassen’ definitief mogelijk te maken. “Deze termijn is niet gehaald, omdat we in deze periode nog midden in de coronacrisis zaten. Destijds zijn we met de horecasector vooral in gesprek geweest over de directe impact van de beperkende maatregelen en de noodzaak voor diverse steunmaatregelen”, aldus het collega van B en W.

Wel is gehoor gegeven aan de wens van de raad om de beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding)terrassen’ voor de duur van de coronamaatregelen te verlengen. Ondernemers kunnen daarom op dit moment nog steeds gebruik maken van de mogelijkheden die de gedoogregeling biedt. Dit geldt overigens ook voor de aanvullende gedoogregeling voor terrasschermen en overkappingen.

VERGUNNINGEN “Nu corona voorzichtig op zijn retour lijkt, zijn we met de horecaondernemers weer in gesprek over de toekomst”, zo geeft het college van Velsen aan. “Zo zijn er met de horeca gesprekken geweest over de herstelfase na afloop van de coronamaatregelen, en is er een start gemaakt met de actualisering van de horecanota.” In de horecanota 2021/2022 worden nieuwe beleidsregels voor onder andere terrassen uitgewerkt, waarin ook de ervaringen met de tijdelijke coronaterrassen worden meegenomen. “De nieuw op te stellen terrasregels vormen het toetsingskader om te beoordelen of de tijdelijke coronaterrassen ook structureel te faciliteren zijn. Per individueel geval en horecalocatie zal bekeken en beoordeeld moeten worden of en zo ja welke (ruimtelijke) mogelijkheden er op de betreffende locatie zijn om een daartoe ingediende terrasaanvraag te vergunnen.

OKTOBER 2022 Het college verwacht dat de nieuwe horecanota in het eerste kwartaal van 2022 wordt afgerond. “Tot die tijd zijn er nog geen algemene beleidsregels voor terrassen beschikbaar op grond waarvan we kunnen beoordelen of de tijdelijk aangelegde coronaterrassen ook definitief mogelijk zijn”, zo geef B en W aan. Daarom verlengt het college de looptijd van de huidig afgegeven individuele gedoogbrieven/toestemmingen tot 1 oktober 2022. Dat blijft ook gelden als de gemeentelijke beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ in de tussentijd niet meer geldend is omdat de landelijke coronamaatregelen zijn afgelopen. Dit biedt ruimte aan de betreffende ondernemers om in de loop van 2022 op basis van duidelijke en toepasbare regels een (omgevings)vergunning aan te vragen. Vervolgens zal de gemeente beoordelen of voor het tijdelijk aangelegde terras een (omgevings)vergunning verleend kan worden.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]