2021-10-12 17:57:00 | Marije Kruyswijk schrijft over ‘stommemie’
  •  

keer gelezen


STOLWIJK • Marije Kruyswijk gaat in haar boek ‘Stommemie – Het leven van een brugklasser met kanker’ tien jaar terug in de tijd.

Haar laatste dag op de lagere school -SBO De Cirkel- moet met de uitvoering van de musical een hoogtepunt worden. Dat wordt het niet: door hevige buikpijn en andere fysieke klachten, zoals zware vermoeidheid, kan ze er niet echt van genieten. 

Het blijkt het begin van een lang medisch traject waarin eerst wordt gedacht aan geelzucht, vervolgens aan de ziekte van Pfeiffer, maar wat in juli 2011 acute lymfatische leukemie blijkt te zijn. Ze belandt in het Sophia Kinderziekenhuis en daarmee in de medische mallemolen van chemokuren en operaties. “Ik herinner het me als een heel hectische periode”, zegt ze tien jaar na dato. “Ik was regelmatig doodziek en nergens toe in staat. Ik vertrouwde mijn eigen lichaam niet meer.”

Ongewilde treinreis
Ze beschrijft hoe ze haar haar verliest, hoe ze (tijdelijke) suikerziekte krijgt, gevolgd door een longontsteking en een epileptische aanval. Ze verhaalt over het ziekenhuisleven in het algemeen, hoe ze steun vindt in het geloof en hoe de behandelingen langzaam maar zeker aanslaan.

“Ik omschrijf het als een ongewilde treinreis, waarbij ik uiteindelijk toch op mijn bestemming -weer een gezond persoon zijn- aankom. Vervolgens was het zaak om mijn leven weer op te pakken en dat ging niet vanzelf.” 

Natuurlijk, kanker komt nooit uit, maar op de grens van lagere school en voortgezet onderwijs al helemaal niet. “Vriendschappen verwateren en dat begrijp ik ook. Waar anderen een nieuwe weg inslaan, lag ik zo’n twee jaar in het ziekenhuis. Dat is een heel ander leven.” 

Laborante
Inmiddels is ze geslaagd voor haar opleiding tot biologisch medisch analist en werkt ze op een laboratorium van een farmaceutisch bedrijf. “Het gaat goed met me, ook al blijf ik vermoeidheidsklachten houden. Dat kan een langetermijnwerking van de chemokuren zijn, maar dat weten ze niet zeker.”

Ze had het graag overgeslagen, maar de hele periode van ziek zijn heeft haar mentaal sterker gemaakt. “Je wordt als kind in het diepe gegooid. Er komt zoveel op je af, heel heftig allemaal. Het blijft een deel van mijn leven en het heeft er mede toe geleid dat ik van iedere dag kan genieten. Ook als het even wat minder gaat.” 

Met het boek wil ze anderen, die misschien ook met kanker te maken hebben dan wel buitenstaanders, een inkijkje geven in het leven van een kankerpatiënt.

‘Stommemie – Het leven van een brugklasser met kanker’ van Marije Kruyswijk is à 17,99 euro verkrijgbaar via www.boekscout.nlKlink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: