2021-10-13 17:07:00 | AA-groep Schoonhoven wil lotgenoten helpen: ‘alcoholverslaving is levenslang’

[ad_1]










  •  

keer gelezen






KRIMPENERWAARD • Afkomen van je drankverslaving hoef je niet alleen te doen. Op zondagavond komen leden van de AA (Anonieme Alcoholisten)-groep in Schoonhoven bij elkaar voor steun.

“Bedoeling van de groep is om mensen van hun alcoholverslaving af te helpen”, legt oprichter Nick (72) uit. “We zijn niet tegen het drinken van alcohol op zich, maar helpen als je teveel drinkt en het gevaarlijk wordt.” De AA-organisatie werd in 1935 opgericht in Amerika. Een Nederlandse afdeling volgde net na de Tweede Wereldoorlog.

De van oorsprong Engelse Nick was veertig jaar geleden alcoholverslaafd toen hij woonde en werkte in Zwitserland. Via zijn werkgever werd hij geattendeerd op een AA-groep om van zijn drankprobleem af te komen. Met positief resultaat, zodat hij nu nog steeds de fles kan laten staan.

Bijeenkomsten
In een ruimte achter de Oud Katholieke Kerk aan de Wal in Schoonhoven komen de leden iedere zondagavond bij elkaar. “We nemen met elkaar de afgelopen week door hoe het gegaan is. Belangrijk daarbij is dat wanneer iemand aan het woord is, die persoon niet onderbroken wordt in zijn verhaal.”

Nick benadrukt dat de eerste stap naar AA voor iedereen eng is. “Je bent bang om te stoppen met drinken, je denkt dat het niet gaat lukken. Daarom ontvangen wij nieuwe mensen met open armen, zodat ze zich snel op hun gemak voelen.” 

Het onderlinge contact beperkt zich niet tot de bijeenkomsten op zondagavond. Ook doordeweeks vallen de leden op elkaar terug in momenten van zwakte.

Verslaving
Dora (55) vertelt dat zij opgroeide in een gezin waar het nuttigen van alcohol de normaalste zaak van de wereld was. “Ik vond het heel erg dat mijn ouders zoveel dronken en was vastberaden om het zelf niet te doen. Dat lukte helaas niet. Vanaf mijn zestiende jaar mocht ik drinken; toen ben ik er meteen vol ingegaan.” Ondanks haar verslaving leefde Dora een ‘normaal’ leven. Ze volgde een opleiding en had een goede baan. “Ik wist vanaf het begin dat ik een probleem had. Ondanks dat vroeg ik geen hulp, omdat ik dacht het zelf wel te kunnen oplossen.”

Uiteindelijk kwam Dora rond haar 21ste jaar voor de eerste keer bij een AA-groep terecht. “Ik kwam van het drinken af maar verving het door te gaan blowen, een vervangende verslaving.” 

Daarna verliet ze de groep en kwam haar drankverslaving weer even hard terug.

Verbloemen
Waarom zou je iedere dag iets doen wat je niet wilt? Dora geeft aan dat dit het moeilijkste punt is van een verslaving. “Dan drink je toch gewoon niet, zeggen mensen dan. Maar dat is voor een verslaafde onvoorstelbaar.”

Een ander aspect is dat je het probeert te verbloemen. “Mijn huisarts zag het aan mijn lever en vroeg hoeveel ik dronk. Dan antwoorde ik: twee wijntjes per dag. Wat ik de dokter niet vertelde is dat het geen glazen maar twee flessen waren.”

Nu kan ze erom lachen, maar niet in die periode. Ze kreeg hartritmestoornissen, viel regelmatig bewusteloos neer en werd depressief. De alcohol ruïneerde haar lichaam.

Overwinnen
Uiteindelijk gooide ze het roer om en haakte opnieuw aan bij de AA-groep. Ze leerde dat je je er niet voor hoeft te schamen. Andere leden van de groep helpen haar op zwakke momenten. Ze kan nu de drank laten staan, maar blijft haar hele leven verslaafd omdat alcohol blijft lonken. “Ik ben mij ervan bewust dat alcoholverslaving een levenslange ziekte is.”

Kracht
Ze onderstreept de kracht van de AA groep. “Je overwint het doordat je wordt geholpen door mensen die je begrijpen en naar je luisteren.”

Wie in contact wil komen met de AA-groep in Schoonhoven, toegankelijk voor inwoners van alle kernen in de Krimpenerwaard, kan contact opnemen via 06-20611419 (Dora) of 06-54255003 (Nick). Of kijk op de website van AA Nederland.

Dirk Molenaar

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]