2021-11-12 14:22:00 | Ook Bloemendaal stelt vuurwerkverbod in voor komende jaarwisseling

[ad_1]

BLOEMENDAAL De gemeenteraad van Bloemendaal heeft gisteravond besloten om dit jaar te kiezen voor een vuurwerkverbod. De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van buurtgemeente Haarlem, die al eerder dit jaar koos voor een verbod op consumentenvuurwerk. Alleen sterretjes en andere zeer licht vuurwerk staat de gemeente toe dit jaar.

De gemeenteraad kon gisteren rekenen op een kleine meerderheid. Het verbod betekende een succes voor Hart voor Bloemendaal, Liberaal Bloemendaal en GroenLinks, die al langer hun hand opstaken voor een verbod. Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal vatte samen: “Het initiatiefvoorstel is voor het welzijn van dieren, voor het ontzien van de zorg en voor het voorkomen van van vuurwerkslachtoffers.”

TEGEN Het voorstel kon onder de VVD, D66 en Zelfstandig Bloemendaal op geen steun rekenen, zij zijn tegen een verbod. Rolf Harder (VVD) vindt het verbod “symboolpolitiek en een dwarrelend beleid”, ook verontschuldigd hij zich voor de buurtgemeenten. Het verbod komt in de ogen van Lex Oude Weernink (D66) veel te laat in november. Zowel hij als Harder vinden dat een eventueel verbod landelijk geregeld zou moeten worden. Rob Slewe (Zelfstandig Bloemendaal) voegt toe: “Zo’n verbod is een geweldig voorbeeld van de vertrutting.”

Burgemeester Roest waarschuwt voor de handhaving van het verbod. Inwoners kunnen natuurlijk gemakkelijk de gemeentegrenzen oversteken, want Haarlem uitgezonderd, hebben Heemstede, Velsen of Haarlemmermeer geen vuurwerkverbod. Het verbod kwam daarom ook ter spraken tijdens het burgemeestersoverleg afgelopen donderdag. Burgemeester Roest: “Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer heeft gezegd dat ze de brug tussen Zwaanshoek en Bennebroek met oud en nieuw gaat ophalen, om dat te voorkomen.’’ Volgens de Bloemendaalse burgemeester een grap van Schuurmans, al dan wel met een serieuze ondertoon.

Om het verbod met de inwoners te communiceren is er een budget beschikbaar gesteld van 12.500 euro.

Of er een alternatief komt vanuit de gemeente voor alsnog een feestelijke jaarwisseling, is niet bekend.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]