2021-11-25 12:20:00 | Krimpenerwaard voert minicontainer voor oud papier en karton in
  •  

keer gelezen


KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard gaat in 2022 in de laagbouw het oud papier en karton (OPK) in alle kernen inzamelen met minicontainers. In zes kernen gebeurt dat overigens al.

De OPK-minicontainer is donkergrijs met een blauw deksel en heeft een inhoud van 240 liter. De invoering van de container heeft geen gevolgen voor de afvalstoffenheffing. Voor het aanbieden van oud papier en karton betalen de inwoners geen extra kosten.

“Tot de invoering van de minicontainer is besloten omdat de gemeente geen los papier en karton meer op straat wil”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Dat zorgde voor zwerfvuil. Daarnaast blijkt de container bij te dragen aan het beter scheiden van afval en is de kwaliteit van het oud papier en karton ook beter omdat het niet meer nat wordt. De ervaring met de blauwe container in de zes kernen waar deze al wordt gebruikt, zijn bovendien goed. Dat bleek uit het burgerpanel, dat de gemeente begin dit jaar heeft ingezet.”

Laagbouw
Alle inwoners van laagbouwwoningen in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Schoonhoven krijgen in het eerste kwartaal van 2022 de minicontainer geleverd. Zij ontvangen ruim van tevoren een brief met alle informatie. 

Inwoners van Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist hebben al een minicontainer voor oud papier en karton. Zij kunnen deze gewoon blijven gebruiken.

Hoogbouw
Voor inwoners van hoogbouwwoningen en inwoners van laagbouwwoningen die nu gebruik maken van een verzamelcontainer voor GFT- en restafval, wordt nog bekeken hoe zij OPK kunnen gaan aanbieden in de toekomst. Vooralsnog verandert er voor hen niks.

Inzameldagen
De minicontainers voor oud papier en karton worden één keer per maand geleegd. Inwoners kunnen de inzameldagen bekijken op de digitale afvalkalender van inzamelaar Cyclus. Ook kunnen zij de Cyclus afvalapp op hun mobiele telefoon downloaden. Daar kunnen zij dan instellen dat ze een melding krijgen wanneer de ophaalronde is.

Vrijwilligers
Met de inzameling van OPK met minicontainers verandert er volgens de gemeente niets voor de vrijwilligersorganisaties die huis-aan-huis inzamelen: “Zij kunnen gewoon blijven inzamelen. De wijze van vergoeden wijzigt wel. De twaalf oude regelingen die er waren worden vervangen door één regeling voor alle vrijwilligersorganisaties.”


Bronvermelding:nieuws_bron