2021-11-26 11:09:00 | Gemeenteraad weert ‘zorgcowboys’ uit VelsenVELSEN Tonnen verdienen over de rug van onze kwetsbare jongeren. Het gebeurt landelijk gezien net iets te vaak. Daarom trokken PvdA Velsen, Velsen Lokaal en GroenLinks Velsen aan de bel bij de wethouder. Middels de motie ‘zorgcowboys’ verzoeken zij de wethouder het maken van torenhoge winsten binnen de zorgsector tegen te gaan.

Financieel gezonde zorginstellingen zijn in ieders belang. Dat hebben we de afgelopen maanden kunnen zien toen de gemeenteraad en het college meermaals moesten ingrijpen om jeugdzorginstellingen te ondersteunen die op omvallen stonden. Maar er is ook een andere categorie. Zorgorganisaties die zorggelden opstrijken voor de ‘makkelijke gevallen’ en daardoor nauwelijks kosten maken. Iets waar ze in Velsen zeker niet tegenaan willen lopen.

MAXIMAAL WINSTPERCENTAGE De partijen PvdA, Velsen Lokaal en GroenLinks verzochten de wethouder daarom in de raadsvergadering van 25 november dit tegen te gaan door een maximum winstpercentage in te stellen voor de zorgpartijen. Zo is er in de provincie Friesland onlangs de regel gesteld, dat zorgaanbieders maximaal 5% winst per jaar mogen maken. Zo worden er geen winsten gemaakt over de rug van onze meest kwetsbare inwoners en met gemeenschapsgeld, want dat is volgens de raadsleden onacceptabel. Ook LGV, het CDA en PS tekenden mee met de motie.

DUBIEUZE ZORGBEDRIJVEN Uit onderzoek van RTL Nieuws eerder dit jaar is gebleken dat in Nederland zeker 567 dubieuze zorgbedrijven actief zijn. Deze zorgbedrijven scoren allemaal hoog op een combinatie van risicovolle indicatoren die kunnen wijzen op fraude of criminele inmenging. Zo is er sprake van hoge winsten en zijn er verbanden te leggen met bedrijven in branches die gevoelig zijn voor witwassen. Een voorbeeld hiervan is een Amsterdamse zorgverlener die kwetsbare jongeren opvangt, maar tegelijkertijd torenhoge winsten maakt, terwijl twee van de drie bestuurders ook een taxibedrijf runnen.

Er zijn op dit moment 140 aanbieders van jeugdhulp in de regio waar Velsen toe behoort. De meesten zullen echt het beste voor hebben met de jongeren, maar je moet wel het kaf van het koren scheiden. In reeds 105 Nederlandse gemeenten worden succesvol methodes ingezet om grote winsten in de zorg op te sporen en zorgcowboys te ontdekken. Deze motie maakt dat ook mogelijk in Velsen en verzoekt de wethouder hier een actieve rol in te nemen. De motie is aangenomen met steun van PvdA, Velsen Lokaal, Groenlinks, LGV, CDA, PS, Forza IJmond en de ChristenUnie. Alleen D66 en de VVD stemden tegen.


Bronvermelding:nieuws_bron