2021-12-04 08:56:00 | Lezing in De Kapel: ‘Synchroniciteit of toeval?’[ad_1]

BLOEMENDAAL Rico Sneller geeft zondag 5 december vanaf 10.30 uur in Religieus Centrum De Kapel (Potgieterweg 4) een lezing met als thema: ‘Synchroniciteit of toeval?’ De lezing is gratis toegankelijk en iedereen is welkom. 

Veel mensen kennen het wel: een onbegrijpelijke samenloop van omstandigheden zónder eenduidige oorzaak. Carl Gustav Jung duidde dit soort gebeurtenissen aan als ‘synchroniciteitservaringen’. Hij noemde ze ‘acausaal’. Ze tarten immers de normale wetten van de causaliteit – en daarmee de wetenschap, die deze wetten als uitgangspunt neemt om verschijnselen te kunnen ‘verklaren’. 

Gek genoeg brengen juist synchroniciteitservaringen iets mee wat wetenschappelijk ‘verklaarbare’ gebeurtenissen niet kunnen: zin of betekenis, of minstens de suggestie daarvan. Volgens Jung wijzen synchroniciteitservaringen op een andersoortige, dieperliggende organisatie van het leven. Ze impliceren een verbondenheid tussen ons bewustzijn en de werkelijkheid daarbuiten.

Dr Rico Sneller is betrokken bij de Mandeville Academy in Gouda en het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Eerder doceerde hij filosofie en ethiek aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Eindhoven. Van zijn hand verschenen onder andere ‘Wilde beesten in de filosofische woestijn’ en ‘Het raadsel Socrates’.

[ad_2]


Bronvermelding:nieuws_bron