2021-01-23 06:00:00 | Tóch een stageplek in de horeca: Westergasterras biedt helpende hand

[sc name=”w3-city-2″ sourceimage=”https://media.nhnieuws.nl/images/422689.ff01dc0.jpg” date=”2021-01-23 06:00:00″ city=”Amsterdam” province=”Provincie Noord-Holland” source=”NH Nieuws” detail=”http://nieuwsuitmijnstad.nl/category/provinciaal/provincie-noord-holland” content=”

AMSTERDAM – Sinds de coronapandemie is er er een groot tekort aan stageplaatsen in de horeca. Voor leerlingen die een beroepsopleiding volgen op entree-niveau is het vinden van een stage extra moeilijk. Een samenwerking tussen het Westergasterras en het ROC van Amsterdam biedt nu een oplossing. 

Entree leerlingen van het ROC van Amsterdam kunnen stage lopen in het Westergasterras – NH Nieuws

Tugba (17), met lange wimpers en open blik, is heel duidelijk. Naar school gaan in tijden van corona is saai, heel erg saai. “Echt hoor. Soms mogen we wel naar school, maar dan mag je je lokaal niet uit. Ook niet in de pauze. En de groepen zijn steeds heel klein, dus je ziet steeds dezelfde kinderen.” En dan heeft ze het nog niet eens over het gebrek aan stages. “Alles is dicht! En er zijn best wel veel leerlingen. En ja, de restaurants zijn gewoon dicht, dus het is echt heel moeilijk om een stageplek te vinden.”

Westergasterras

Sjoerd Visser is stage-coordinator van de entree opleiding van het ROC van Amsterdam. Dat is een opleiding voor jongeren zonder diploma, tussen de 16 en 21 jaar oud, die kwetsbaar zijn. Hij moet steeds creatiever worden om zijn studenten aan werkervaring te krijgen. “De horeca die nog open is, doet vooral take away, maar daarmee hebben ze net genoeg werk voor hun vaste personeel. Ze hebben dan geen extra handjes nodig. Het is dus vooral heel veel bellen, bellen, bellen, om toch iets te regelen en dit is nu gelukt! “

Het Westergasterras is een grote horecazaak met een enorme keuken aan de rand van het Westerpark. Chef Stèfand Meijer: “We hebben alles nu al 3 keer in de verf gezet, de zaak heeft er nog nooit zo mooi bij gelegen, maar we staan vooral stil.” Dus toen het SBB – de belangenorganisatie die tussen bedrijfsleven en onderwijs instaat – een balletje opgooide over stageplekken, hoefde hij niet lang na te denken. “Het is zo jammer dat deze kinderen geen plek kunnen vinden om ervaring op te doen, daar willen we graag een steentje aan  bijdragen.”

“Het voelt goed, dat er gewoon weer mensen zijn, dat er geluid is in het bedrijf”

stèfan meijer

En dus staan vandaag 7 jonge mensen saus te maken voor lasagne en spuitzakken te vullen voor tiramisu. Eindelijk weer lawaai in de keuken. Stèfan: “Ja, daar voel ik me goed bij, dat er gewoon weer mensen bezig zijn, dat er geluid is in het bedrijf, er gebeurt weer wat!” Ook de leerlingen zijn enthousiast. Docent Roald Moen: “Gister was mooi. Ze bleven gewoon twee uur langer hangen, omdat ze zich hier gewoon thuisvoelden. Heel mooi om te zien.”

De leerlingen die bij het Westergasterras hun ervaring op mogen doen in een professionele keuken, onder het toeziend oog van een echte chef, zijn de kwetsbaarste groep van het ROC van Amsterdam. Moen: “De kinderen van het entreeniveau hebben nog geen enkel ander diploma en komen uit een thuissituatie die niet helemaal lekker gaat, of hebben geen doorsnee opvoeding gehad.” Juist voor hen liggen de stageplekken niet voor het oprapen. De kans om nu te koken in het Westergasterras maakt echt het verschil.

Koken voor het goede doel

Tugba (17) en haar medestudenten zijn lekker druk in de grote keuken van het Westergasterras. Chef Stèfan heeft een recept voor lasagne en een recept voor tiramisu uitgedeeld. De ingrediënten zijn om niet geleverd door groothandel De Kweker. Nu is het wegen en snijden, mixen en proeven geblazen. Tugba vindt dat de chef het best goed doet. “Ik vind dat hij het goed uitlegt, dat hij wel rustig blijft, lekker chill.” Als het klaar is, gaat de lasagne naar stichting De Regenboog. Die deelt het vervolgens uit aan daklozen, verslaafden en mensen met psychiatrische problemen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via

” wordcount=”Dit artikel bevat in totaal 322 woorden.” source_link=”https://www.nhnieuws.nl/nieuws/279567/toch-een-stageplek-in-de-horeca-westergasterras-biedt-helpende-hand” ][/sc]