[08-08-2022 20:15:00]-AgriHolland Nieuws: Vraagtekens bij ammoniakmetingen van RIVM in kustgebieden – Agriholland

W3.CSS


Datum: 08-08-2022 20:15:00
Locatie: Wageningen
Gemeente:
Provincie: Provincie Gelderland}
Bron: Agriholland

Vraagtekens bij ammoniakmetingen van RIVM in kustgebieden Geplaatst: 08/08/2022Emeritus hoogleraar Mariene Ecologie aan de Wageningen Universiteit Han Lindeboom zet vraagtekens bij de ammoniakmetingen zoals die door het RIVM in kustgebieden worden uitgevoerd.
Er wordt een correctie voor het model toegepast, omdat aan de nauwkeurigheid van metingen niet wordt getwijfeld.
In 2014 stelde het RIVM vast dat ammoniak in het model werd gemist als cijfers naast de gemeten waarden werden gelegd.
In eerste instantie verklaarde het RIVM het gevonden verschil tussen het model en de metingen met ammoniak dat afkomstig zou zijn uit zee.
Uit een rapport dat hij via garnalenvissers onder ogen kreeg zag hij dat het RIVM toch werkt aan een drietal onderzoeken naar mogelijke afwijkingen van ammoniakmetingen.

Vraagtekens bij ammoniakmetingen van RIVM in kustgebieden Geplaatst: 08/08/2022

Emeritus hoogleraar Mariene Ecologie aan de Wageningen Universiteit Han Lindeboom zet vraagtekens bij de ammoniakmetingen zoals die door het RIVM in kustgebieden worden uitgevoerd. In duingebieden worden bij metingen hogere waarden gevonden dan op grond modellen kan worden verklaard. Er wordt een correctie voor het model toegepast, omdat aan de nauwkeurigheid van metingen niet wordt getwijfeld. Lindeboom vraagt zich af of dat terecht is.

In 2014 stelde het RIVM vast dat ammoniak in het model werd gemist als cijfers naast de gemeten waarden werden gelegd. In eerste instantie verklaarde het RIVM het gevonden verschil tussen het model en de metingen met ammoniak dat afkomstig zou zijn uit zee. Lindeboom stelt dat dit onmogelijk is. Tijdens de algenbloei zit er volgens hem maar heel weinig ammoniak in zee en daarnaast is de pH van zeewater te laag voor ammoniakvorming.

Inmiddels spreekt het RIVM niet meer over ‘ammoniak uit zee’, maar worden wel meetcorrecties toegepast. Dat wordt gedaan in de overtuiging dat de waarden van de metingen juist zijn en het probleem in het model zit. Lindeboom stelt dat het even goed mogelijk kan zijn dat de metingen niet goed zijn.

Uit een rapport dat hij via garnalenvissers onder ogen kreeg zag hij dat het RIVM toch werkt aan een drietal onderzoeken naar mogelijke afwijkingen van ammoniakmetingen. Zo wordt onder andere gekeken of er zich mogelijk zoutkristallen afzetten op de meetbuisjes. Verder wordt onderzoek gedaan naar mogelijke invloeden van luchtstromingen in de name de duingebieden. Ook onderzoekt het RIVM of de aanwezigheid van lokale vogels de metingen zouden kunnen verstoren.

Copyright ©2022 AgriHolland B.V.

Dit artikel bevat in totaal 381 woorden


[osm_map_v3 map_center=”51.984257,5.9108573″ zoom=”17.0″ width=”95%” height=”450″ post_markers=”3″ control=”fullscreen,scaleline,overview”]

Bronvermelding:Agriholland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *