2020-10-05 07:10:52 | Vanaf vandaag mondkapje mee naar middelbare school


In de pauze, bij het wisselen van de les en in de aula: vanaf vandaag geldt voor leerlingen op middelbare scholen het dringende advies op deze plekken een mondkapje te dragen. Het gaat om plaatsen op school waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden. In het klaslokaal mag de mondkap af.

Het advies werd vorige week afgesproken na een oproep van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen. Die drong aan op een richtlijn voor alle scholen in Nederland. Eerder zag minister Slob van Onderwijs niet veel in een dringend advies, maar steeds meer scholen vroegen erom.

De scholen bepalen zelf of ze het bij een advies laten of tot een mondkapjesplicht overgaan. Bij een verplichting moet wel de medezeggenschapsraad instemmen.

We gingen kijken wat leerlingen op het Oranje Nassau College in Zoetermeer ervan vinden:

Bij een middelbare school in Wolvega werd vanochtend een vader van een van de leerlingen aangehouden die protesteerde tegen het advies. De man deed gisteren al een oproep om bij de school actie te gaan voeren, maar zonder resultaat.

Hij is aangehouden voor het negeren van een plaatselijke noodverordening en mag voorlopig niet op het schoolterrein komen.

Op basisscholen geldt het mondkapjesadvies niet. Ook studenten op mbo’s, hogescholen en universiteiten hoeven geen mondkapje op hun opleiding te dragen, zei minister Van Engelshoven van Onderwijs vrijdag.

Op deze instellingen is het goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden, zei de minister:

Premier Rutte voerde vorige week per direct een dringend advies in om in publieke binnenruimtes, zoals winkels, musea en restaurants, een mondkapje te gaan dragen. Ook daar geldt een advies en geen verplichting.

Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: NOS

Leave a Reply