2020-10-29 14:41:45 | Loekasjenko benoemt politiehoofd tot minister van Binnenlandse Zaken


De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken vervangen. De nieuwe man is Ivan Koebrakov, die als hoofd van de politie in de hoofdstad Minsk hard optrad tegen protestacties van de oppositie. Persbureau Reuters noemt de wisseling van de wacht een poging van Loekasjenko om zijn greep op het land te verstevigen, na weken van massale protesten.


Lees ook: Loekasjenko: de behendige danser op het slappe koord tussen Oost en West

Loekasjenko heeft donderdag ook nieuwe presidentiële assistenten en veiligheidsinspecteurs, twee nieuwe functies, aangesteld. Een van de nieuwe inspecteurs is Joeri Karajev, de voorganger van Koebrakov. Hij liet zich in Wit-Russische staatsmedia eerder al hard uit over de protestacties. De president lichtte zijn keuze voor Koebrakov en het creëren van de nieuwe posities toe. „Waarom jullie? Jullie zijn militairen, jullie hebben kennis, jullie hoeven geen dingen meer te leren”, aldus Loekasjenko.

De Wit-Russische autoriteiten drukten de afgelopen maanden met harde hand de demonstraties van de oppositie de kop in. Desondanks hielden de protesten wekenlang aan. Tegenstanders van het regime van Loekasjenko verdenken hem van fraude bij de laatste verkiezingen in Wit-Rusland, die hij volgens de uitslag ruimschoots won. Duizenden mensen zijn opgepakt.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: NRC

Leave a Reply