2020-10-29 18:13:03 | Iris uit Hoogeveen doet mee aan massale Twitter-actie #NietMijnSchuld
Honderdvijftig studenten doen vanaf vandaag mee aan een massale Twitter-actie van FNV Young & United. Ze willen afschaffing van de studentenleningen en ‘adopteren’ daarom een politicus. Vanaf vandaag krijgt elk kamerlid een van de studenten op Twitter achter zich aan. Iris Marissen (24) uit Hoogeveen is een van hen: “Jongeren mogen in de komende verkiezingen niet worden overgeslagen”.

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 kunnen studenten alleen nog geld lenen. Gemiddeld lenen ze 700 euro per maand, wat na 4 jaar studie uitkomt op een studieschuld van zo’n 36.000 euro.

De campagne #NietMijnSchuld is een initiatief FNV Young & United samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en roept op tot afschaffing van het leenstelsel. De bonden vinden dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.

Tot de Kerst krijgen politici iedere dinsdag een tweet met een vraag, filmpje of foto van hun vaste student door wie ze zijn geadopteerd. De thema’s die de studenten aankaarten verschillen per week. Uiteraard kunnen politici op hun beurt ook vragen stellen.

Iris studeert momenteel in Groningen. Volgens haar heeft het leenstelsel verregaande gevolgen voor elke student. “Daarom ben ik blij dat deze actie landelijk wordt georganiseerd”, reageert de Hoogeveense. “De schuld kan al heel snel, heel hoog worden. Daar blijf je waarschijnlijk heel lang aan vastzitten, soms wel tot aan je pensioen. Daar krijg je natuurlijk ook goed onderwijs voor, maar ik denk dat dit niet de oplossing is om dat goede onderwijs aan te bieden. Absoluut niet.”

“Natuurlijk is je studie een investering in jezelf”, vervolgt ze. “Maar als het je je hele leven blijft achtervolgen noem ik het geen investering.”

Ouders

Marissen noemt het gek dat iedereen altijd hamert op het papiertje, terwijl daarmee een grote schuld om de hoek komt kijken. “Het wordt er van jongs af aan al goed ingestopt: let erop dat je wel een diploma haalt. Daarvoor moet je dan een studieschuld aangaan. Je hebt geen andere optie. Heel veel studenten krijgen het geld niet van hun ouders, ik ook niet. En dat valt ook heel goed te begrijpen. Als je drie kinderen hebt, kun je niet voor elk kind een studie betalen.”

In haar vriendengroep ziet ze dat het er veel leeftijdsgenoten van weerhoudt om een vervolgstudie te doen. “Een paar van hen doet MBO en zou er dolgraag een HBO-studie achteraan knopen. Toch doen ze het niet. De schuld die daarbij komt kijken blijft erg boven je hangen. Je wilt op termijn graag een huisje kopen en dat wordt een stuk lastiger met zo’n schuld.”

Impact

Iris kreeg Achraf Bouali toegewezen en stuurde aan het begin van de middag haar eerste bericht naar het kamerlid van D66. “Ik heb al even gelezen waar hij voor staat. Dat worden interessante gesprekken. Hij heeft tot nu toe nog niet gereageerd. Daar hoop ik wel op. Door het coronavirus was dit de beste manier om aandacht te krijgen. De actie heeft landelijke impact en dat is fijn, want jongeren mogen bij de komende verkiezingen niet worden overgeslagen.”Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: rtv Drenthe

Leave a Reply