2020-10-29 20:56:48 | Kerkgangers Nice in rouw: ’Wat moet je zeggen? Mama is dood omdat ze ging bidden’ | Binnenland


Rumen Romanov gaat iedere dag naar de Notre Dame-basiliek om een kaarsje aan te steken voor zijn familie in Bulgarije, vertelt hij donderdagavond voor de kerk. „Vanochtend ben ik weer in slaap gevallen, maar anders had ik binnen gestaan. Ik had ook een slachtoffer kunnen zijn”, zegt hij. Hij houdt zijn aansteker bij de waxinelichtjes die steeds weer uit waaien, het is haast onbegonnen werk. „Ik voel het hier”, zegt hij, wijzend naar zijn borst. „We worden aangevallen om wat we geloven.”

Waxinelichtjes

Hij staat al een tijdje voor een ronde betonnen bank aan de overkant van de kerk, die helemaal is volgezet met waxinelichtjes. Tientallen inwoners drommen om het geïmproviseerde gedenkteken voor drie slachtoffers van terrorist Brahim Aouissaoui heen. Hij vermoordde donderdagochtend vroeg drie gelovigen tijdens het ochtendgebed. Van twee slachtoffers sneed hij de keel door.

“We moeten alles doen om een einde te maken aan het islamo-fascisme in ons land”

Tien minuten nadat hij de kerk in ging, schoot de politie hem neer. Volgens burgemeester Christian Estrosi, die erbij was toen de dader werd afgevoerd, bleef hij maar ’Allah Akbar’ roepen, ook toen de ambulanciers zich over hem ontfermden.

’Genoeg is genoeg!’

„We moeten alles doen om een einde te maken aan het islamo-fascisme in ons land. Genoeg is genoeg!”, zei de burgervader donderdagochtend. Het is niet de eerste keer dat zijn stad wordt getroffen door een aanslag. Op 14 juli 2016, op de nationale feestdag, reed terrorist Mohammed Lahouaiej Bouhlel met een vrieswagen 86 mensen dood op de Promenade des Anglais. „Ik stond er 10 meter vandaan”, zegt Rumen Romanov. „En nu komt het nog dichterbij, ik woon al elf jaar hier om de hoek. Ik voel me niet veilig meer.”

„Ik loop hier sinds tien uur vanochtend”, zegt Martine (57), geboren en getogen Niçoise. „Ik had allerlei plannen voor vandaag, want vrijdag gaat de lockdown in en mogen we niet meer naar buiten. Ik had vrienden willen opzoeken, maar ik wil alleen maar hier zijn.”

Samuel Paty

Ze raakt aan de praat met een jonge moslima. Het gesprek komt op leraar Samuel Paty, die twee weken geleden werd onthoofd omdat hij spotprenten van Mohamed voor de klas had laten zien. Het meisje vindt dat de tekeningen beledigend zijn, Martine verdedigt de cartoonisten van Charlie Hebdo. De discussie verhardt, de twee vrouwen halen hun schouders op en lopen ieder een andere kant op.

Even verderop begint een oudere man te schreeuwen. „Ze moeten ze gewoon allemaal uitzetten!”, herhaalt hij met luide stem, doelend op de Tunesische dader, die nog maar net in Frankrijk was en via Lampedusa Europa binnenkwam. Omstanders manen hem tot kalmte.

’Koster had kinderen’

Ook Marc Rhouma (27) komt regelmatig bidden in de basiliek. „Deze aanslag maakt me verschrikkelijk triest”, zegt de jonge Fransman. „De koster had kinderen, de vrouw die is neergestoken ook. Wat kun je tegen hen zeggen? Papa leeft niet meer omdat hij in een kerk werkte? Mama is dood omdat ze ging bidden? Ik vind het zo pijnlijk.”

“De koster had kinderen, de vrouw die is neergestoken ook. Wat kun je tegen hen zeggen?”

Het is niet de eerste keer dat kerken een doelwit vormen voor terroristen. In 2016 werd priester Jacques Hamèl onthoofd in het kerkje van het Normandische dorp Saint-Etienne-du-Rouvray. Meerdere aanslagen op gebedshuizen werden verijdeld of mislukten, zoals die van Sid-Ahmed Glam, die het in april 2015 op een kerk in de Parijse voorstad Villejuif had gemunt. Extremisten hadden ook de Notre-Dame in Parijs in het vizier. Eveneens in 2016 werden jonge vrouwen met een auto vol explosieven aangehouden in de buurt van de kathedraal, een jaar later werd een agent voor de Notre-Dame aangevallen.

Lockdown

Vanaf donderdag middernacht gaat Frankrijk weer in lockdown. Fransen mogen alleen maar naar buiten om te werken, even de benen te strekken of boodschappen te doen. Maar Marc Rhouma trekt zich van de anti-coronamaatregel niets aan. „Confinement of niet, ik sta hier morgen weer, om de slachtoffers te herdenken.”Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: deTelegraaf

Leave a Reply