2020-10-29 21:04:13 | Wethouder ervaart het om blind te zijn: ‘Behoorlijke uitdaging’

[ad_1]

“Het is heel erg op je gevoel af, op de tast, op het geluid van de stok en de omgeving. Ja, dat is wel even onwennig”, zegt Broekema na een paar honderd meter met oogmasker en witte stok door de stad te hebben gelopen.

Oversteekgebaar niet bekend

Vanuit de campagne van de Oogvereniging is er dit jaar bijzondere aandacht voor de witte stok. Uit een onderzoek onder 1400 fietsers blijkt namelijk dat bijna 40 procent niet bekend is met het oversteekgebaar van deze stok, vertelt woordvoerder Geert de Breucker. “Als ik aan de rand van de weg sta en mijn stok ophef, moeten andere weggebruikers mij voorrang verlenen om de straat over te steken. Dat weten veel mensen niet. Dus dat proberen we met deze actie ook duidelijk te maken.”

Wethouder Broekema weet na deze middag hoe gevaarlijk het kan zijn blind deel te nemen aan het verkeer. Hij stuitte – dankzij de witte stok – op een geparkeerde fiets. En op een boom. “Ik geloof dat het een behoorlijke uitdaging is voor mensen die dit elke dag zo ervaren”, zegt hij. “En als weggebruikers de gebaren dan niet kennen, en hier geen rekening mee kunnen houden, dan kan dat voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Dat willen we voorkomen.”

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply