2020-10-29 23:01:43 | Air France-KLM lijdt ruim 1,6 miljard euro verlies door coronacrisis


Recordaantal studenten ingeschreven vanwege coronacrisis

Voor het huidige collegejaar heeft een recordaantal van 328.000 studenten zich ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding aan een Nederlandse universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vrijdag op basis van voorlopige inschrijfcijfers. Eerder deze maand maakte de Vereniging van Hogescholen ook al bekend dat het aantal aanmeldingen in het hbo is gestegen met 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Zeker 105.196 hbo-studenten schreven zich in. Vooral studies als verpleegkunde en de pabo zijn dit jaar populair.

Het aantal nieuwe universitaire studenten stijgt al jaren, maar dit jaar speelt de coronacrisis ook sterk mee, zegt de VSNU over de stijging. Zo zijn er dit jaar 8,2 procentpunt vwo’ers en 9,2 procentpunt havisten meer geslaagd dan een jaar eerder vanwege het niet doorgaan van de centrale eindexamens.

Ook zouden minder geslaagden eerst een tussenjaar nemen alvorens te beginnen aan een vervolgopleiding. Gewoonlijk neemt een op de tien geslaagde vwo’ers een tussenjaar om te reizen of werken, maar door de coronacrisis is dat lastiger geworden. Dit jaar schreven 15 procent meer vwo-scholieren zich in vergeleken met vorig jaar.


Lees ook: Plan vooral (g)een tussenjaar tijdens een pandemie

Daarnaast haalden het afgelopen jaar minder studenten hun diploma door vertraging vanwege de coronapandemie. Zij schreven zich dit jaar daarom opnieuw in om laatste vakken af te ronden, aldus de VSNU. Exacte cijfers over het aantal studenten met studievertraging noemt de vereniging niet.

Een andere verklaring voor het hogere aantal inschrijvingen is de zogeheten „zachte knip”. Dat betekent dat hbo- of bachelorstudenten onder soepelere voorwaarden mogen doorstromen naar de masteropleiding. Dit jaar mogen ze zich al inschrijven wanneer ze nog een aantal studiepunten uit hun bachelor missen. Daardoor stromen nu meer studenten door van het hbo naar het wo: deze groep groeide met 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

Air France-KLM lijdt ruim 1,6 miljard euro verlies door coronacrisis

Vliegconcern Air France-KLM heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van ruim 1,6 miljard euro als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappijen vervoerden tot en met september jaar bijna 65 procent minder reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Air France-KLM schrijft nog een moeilijke tijd te verwachten waardoor de resultaten in het vierde kwartaal nog slechter zullen uitvallen. Reizigers die een vliegreis boeken, doen dat veelal op het laatste moment vanwege de dreigende reisbeperkingen in verband met de uitbraak van het coronavirus. „De lockdown die vandaag in Frankrijk begint, is een nieuw probleem dat gevolgen heeft voor de bedrijfsactiviteiten”, schrijft KLM-Air France.

Het vliegconcern ontvangt in totaal 10,4 miljard euro steun van de Franse en Nederlandse overheden. KLM, dat een lening van 1 miljard euro en leninggaranties voor 2,4 miljard euro krijgt van Nederland, moet een bezuinigingsplan inleveren waarin de luchtvaartmaatschappij uiteen zet hoe zij 15 procent van de „beïnvloedbare kosten” gaat terugbrengen. Op 1 oktober bereikte KLM met de vakbonden een akkoord op hoofdlijnen. Naar verwachting komt minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag of zaterdag met een oordeel over het ingeleverde herstructureringsplan.

Een precieze invulling van het plan heeft echter vertraging opgelopen. Dit komt vooral door onenigheid tussen de vakbonden. Zo hoeven piloten onder de huidige afspraken minder lang loon in te leveren dan cabine- en grondpersoneel, dit tot onvrede van voornamelijk vakbond FNV. Ook hebben piloten niet-financiële compensaties kunnen afspreken als „blijk van waardering voor hun inzet en bijdrage”.


Lees ook: Voor de luchtvaart blijft herstel voorlopig uit

KLM heeft in het derde kwartaal een verlies van ruim 1,6 miljard euro geleden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zorgverenigingen: kom helpen, ook zonder medische achtergrond

Iedereen die kan werken in de zorg, is welkom. Naar aanleiding van dringende personeelstekorten in de zorg tijdens de tweede golf, doen verschillende brancheverenigingen deze oproep vrijdag in het AD. Iedereen met een medische achtergrond, zoals gepensioneerde zorgmedewerkers of genees- en verpleegkundestudenten, wordt net als in maart opgeroepen zich te melden bij de organisatie Extra handen voor de zorg, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties en branche- en beroepsverenigingen.

Onder meer ouderenzorgvereniging ActiZ vraagt ook mensen zonder zorgachtergrond zich te melden. „In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging”, zegt een woordvoerder tegen de krant. De personeelstekorten in de ouderenzorg zijn volgens ActiZ „niet veel langer houdbaar”.

Het samenwerkingsverband Extra handen voor de zorg heeft momenteel minder aanmeldingen dan in het voorjaar. Toen meldden bijna 20.000 vrijwilligers zich. Ongeveer 8.000 mensen werden daadwerkelijk voorgesteld aan een zorginstelling. Momenteel heeft het platform zo’n 2.500 aanmeldingen binnen voor hulp in het najaar. „Op dit moment zijn wij druk bezig om iedereen weer te benaderen met de vraag of zij beschikbaar zijn”, zegt een woordvoerder tegen het AD.


Lees ook: Werkdruk in veel verpleeghuizen weer even hoog als tijdens eerste golf

VS melden voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe coronagevallen op één dag

In de Verenigde Staten zijn in het afgelopen etmaal 91.290 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld, een nieuw dagrecord. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Maryland, meldt AFP.

Het is de eerste keer sinds het begin van de pandemie dat in de VS binnen 24 uur meer dan 90.000 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. De aantallen gevallen lopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, komende dinsdag, drastisch op. Het cijfer heeft betrekking op de periode van 20.30 uur op woensdag tot dezelfde tijd op donderdagavond, plaatselijke tijd aan de Amerikaanse oostkust.

Tijdens dezelfde periode zijn in de VS 1.021 mensen aan Covid-19 overleden. In totaal zijn meer dan 228.000 mensen in het land overleden sinds het begin van de pandemie. Ruim 8,9 miljoen mensen zijn besmet geraakt. In zeker negen staten werden donderdag nieuwe dagrecords gemeld. Staten in het Midwest worden momenteel het zwaarst getroffen.

De Amerikaanse topimmunoloog Anthony Fauci, lid van de coronataakgroep van het Witte Huis, waarschuwde woensdag voor „een heleboel pijn” in het verschiet wat betreft nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, meldt Reuters. „We zitten op een heel moeilijk traject, we gaan de verkeerde kant op”, zei hij tegen de zender CNBC.

De nieuwe golf van gevallen is slecht nieuws voor president Donald Trump, die tijdens zijn herverkiezingscampagne volhoudt dat de VS „een hoek omgaan” wat betreft de pandemie. Zijn tegenstander, de Democraat Joe Biden, heeft felle kritiek op de aanpak van Trump, die volgens hem heeft gefaald.

Afgelopen voorjaar aanzienlijk minder jeugdzorgtrajecten opgestart

In het afgelopen voorjaar zijn veel minder nieuwe trajecten begonnen in de jeugdzorg dan een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vermoedelijk is de coronacrisis de oorzaak van de daling.

Alle sectoren van de jeugdzorg hadden van maart tot en met mei een flink lagere instroom. In de jeugdhulp, waar bijvoorbeeld begeleiding door een psycholoog onder valt, lag het aantal nieuwe trajecten in mei bijna 40 procent lager dan twaalf maanden eerder. Wat betreft de jeugdbescherming, onder meer het onder toezicht stellen van kinderen, daalde de instroom het hardst in maart (ruim 20 procent). Verder werden in april 40 procent minder jeugdreclasseringstrajecten begonnen. In juni was overal weer (licht) herstel zichtbaar.

Het CBS zegt dat de afnames „mogelijk samenhangen” met de coronapandemie en de door de regering genomen maatregelen, maar het kan daar niet met zekerheid uitspraken over doen. Het instituut analyseert alleen de cijfers en niet de achterliggende oorzaken.

De cijfers stroken echter wel met eerdere signalen uit de jeugdzorg. Uit een rapport van de Jeugdautoriteit bleek afgelopen juni bijvoorbeeld al dat circa de helft van de jeugdzorgaanbieders in het voorjaar kampte met een zorguitval van 30 procent of meer. Dat kwam vooral door de coronamaatregelen. Instellingen hadden bijvoorbeeld last van de anderhalvemeterregel, waardoor hun capaciteit afnam. Ook konden niet alle behandelingen op afstand worden uitgevoerd.

Vorige week weer oversterfte, vijfde week op rij

Vorige week zijn in Nederland naar schatting ruim 3.450 mensen overleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er bijna zeshonderd méér dan het statistiekbureau normaal gesproken zou verwachten in deze tijd van het jaar. Vermoedelijk houdt deze oversterfte verband met de tweede golf van de coronapandemie, hoewel niet met zekerheid te zeggen is hoeveel van de ‘extra’ doden zijn gestorven aan Covid-19.

In de vier weken vóór vorige week was ook al sprake van oversterfte. In de week van 12 tot en met 18 oktober overleden naar schatting bijna vierhonderd mensen meer dan de verwachting zou zijn geweest zonder pandemie. In de drie weken daar weer voor registreerde het CBS respectievelijk honderdvijftig, tweehonderd, en honderd doden meer dan normaal.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus was in de CBS-cijfers ook al wekelijks een verhoging van het aantal doden te zien. Van half maart tot begin mei was er sprake van oversterfte, toen vielen relatief gezien fors meer doden dan nu. Van week 19 (4 tot en met 10 mei) tot week 39 was er behalve tijdens de zeer hete zomerweken juist ondersterfte. Ook bij de sterfgevallen in de CBS-cijfers over de rest van het jaar geldt dat niet met zekerheid te zeggen is hoeveel direct of indirect door Covid-19 veroorzaakt zijn.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is op donderdag licht gestegen. Er kwamen acht patiënten bij, en in totaal liggen er nu 2.384 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt ondanks de lichte stijging wel te stabiliseren.
  • Er zijn ruim 10.000 positieve coronatests geregistreerd door het RIVM tussen woensdag en donderdag. Daarnaast zijn er 62 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Op woensdag overleden er 54 mensen aan de gevolgen van Covid-19.
  • De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden roept het kabinet in een brandbrief op extra coronamaatregelen te nemen. Volgens de zorgmedewerkers is de impact op de reguliere zorg door oplopende coronabesmettingen te groot.
  • In Duitsland zullen duizenden agenten ingezet worden om de aangescherpte coronamaatregelen te controleren. Vanaf volgende week gaan horeca en culturele instellingen dicht in het land. Scholen blijven wel open.


Lees hier het coronablog van donderdag 29 oktober terug

Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: NRC

Leave a Reply