2020-10-30 09:07:00 | Cabinebonden KLM hebben plan om ‘zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen’

[ad_1]

SCHIPHOL – Cabinevakbonden VNC en FNV Cabine hebben een sociaal plan opgesteld waarmee ze hopen zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen. De meeste hoop putten de bonden uit de vrijwillige vertrekregeling die opnieuw is opengesteld. Maar ook op detachering van de stewards en stewardessen, en de overstap naar een nieuwe functie.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

KLM heeft het personeel aangeboden om met een vrijwillige vertrekregeling het bedrijf te verlaten. Zo’n 2.000 medewerkers zijn op dat aanbod ingegaan. De maatschappij heeft eerder deze maand de vertrekregeling opnieuw aan het personeel voorgelegd, omdat verwacht wordt dat ook 2021 een dramatisch jaar voor KLM kan gaan worden.

De cabinebonden hopen dat er voldoende stewards en stewardessen kiezen voor de vrijwillige vertrekregeling om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. Bovendien stellen de bonden voor om het personeel op andere functies in te zetten of bij andere bedrijven te gaan detacheren.

Terugkeergarantie

Wie wel gedwongen weg moet, zou moeten kunnen rekenen op 6 tot 18 maanden salaris. Ontslagen cabinepersoneel moet minimaal 6 maanden begeleiding naar nieuw werk krijgen. Ook stellen de bonden een terugkeergarantie naar de eigen functie van 5 jaar voor.

Crisisberaad

Of het sociaal plan van zowel de cabinenbonden als de rest van de vakbonden voldoende zijn om het kabinet te overtuigen om KLM de staatssteun van 3,4 miljard euro toe te kennen, moet nog blijken. Andere media melden dat er crisisberaad is binnen KLM, omdat minister Hoekstra van Financiën de bezuinigingsplannen niet ver genoeg vindt gaan.



[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply