2020-10-30 15:20:00 | VVD wil ook verbod varend ontgassen tussen Ammerstol en Schoonhoven

  •  

keer gelezen


KRIMPENERWAARD • VVD Krimpenerwaard vindt het vreemd dat binnenvaartschippers op een gedeelte van de Lek tussen Schoonhoven en Ammerstol hun vaartuig nog ‘gewoon’ mogen ontgassen.

Dit blijkt uit een kaart van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport met locaties waar varend ontgassen is toegestaan. 

Rood
Marco Oudshoorn (VVD): “Op de kaart zijn hele stukken van de Lek rood weergegeven. Daar mag niet ontgast worden. Een gedeelte tussen Schoonhoven en Ammerstol is echter groen. Daar is varend ontgassen, onder bepaalde voorwaarden, wel toegestaan. Door de veelal zuidwesten-/westenwind hebben inwoners van Schoonhoven en Ammerstol en de bewoners van de Lekdijk er mogelijk snel last van”

VVD Krimpenerwaard wil nu van het college van B&W weten of zij op de hoogte is van deze bepaling en of B&W bereid is om bij het ministerie erop aan te dringen om het stuk tussen Schoonhoven en Ammerstol aan te passen. 

Oudshoorn: “Het lijkt me duidelijk dat varend ontgassen op dit tracé ook verboden moet worden. Ontgassen is immers zeer schadelijk voor de gezondheid en vermindert het woongenot. Tevens zal daarbij gehandhaafd moeten worden.”

Varend ontgassen
Bij varend ontgassen lozen binnenvaartschippers ladingdampen, die in de laadruimte en leidingen achterblijven na het lossen. Er wordt aan een landelijk verbod gewerkt, dat naar verwachting in 2021 of 2022 fasegewijs ingaat. In 2024 moet het verbod volledig van kracht zijn. In de tussentijd moeten er meer alternatieve ontgassingsinstallaties komen.

Ontgassen is nu met name verboden langs dichtbewoonde gebieden en in de nabijheid van havens en waterwerken, zoals bruggen, stuwen en sluizen.

Lopik
Op de door de VVD aangehaalde kaart wordt ook een gedeelte van de Lek tussen Schoonhoven en Lopik groen aangegeven, net als verder stroomopwaarts tussen Lopik en Vianen.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: hetKONTAKT

Leave a Reply