2020-10-30 16:58:11 | Hoogbejaarde dieven krijgen geen straf; gestolen spullen zijn zoek

[ad_1]

De handelaar in Nieuw-Buinen deed in oktober 2017 aangifte van diefstal. De Stadjers waren bij hem op bezoek geweest. Zij waren op zoek naar speciale vazen. Die vazen had de handelaar, eveneens een tachtiger, niet in zijn collectie. De mannen vertrokken en de handelaar ontdekte dat hij een horloge, een zegelring en manchetknopen miste.

Telefoonnummer

De handelaar kende de Stadjers van een ontmoeting bij een kringloopwinkel in Groningen en hij had hun telefoonnummer. Via dat nummer kwam de politie bij de Stadjers uit. De mannen werden op het bureau gehoord. Ondertussen doorzochten agenten hun woning. Daar vonden zij het vermiste horloge, de ring en de manchetknopen.

Op de gang

De Stadjers ontkenden de diefstal. Aanvankelijk werd de zaak vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd, maar na een klacht van de handelaar oordeelde het gerechtshof dat er genoeg bewijs was voor een vervolging door het OM. De zaak diende vrijdag bij de rechtbank in Assen.

De Groningers ontkenden ook bij de rechter dat zij spullen hadden gestolen. De zaak zat hen hoog. Herhaaldelijk vielen zij de rechter in de rede. Het scheelde maar weinig, of de mannen werden de gang opgestuurd. De officier van justitie achtte diefstal bewezen. Ze vroeg de rechter rekening te houden met alle omstandigheden en de mannen geen straf op te leggen. Daar ging de rechter in mee.

Sieraden zoek

De gestolen goeden zijn intussen zoek. De Stadjers kregen na de seponering indertijd de sieraden toegestuurd, maar zij brachten die naar eigen zeggen terug naar het politiebureau. Omdat het spul immers niet van ons was, zei de 80-jarige. Maar de sieraden zijn nog niet boven water.

Ze zijn in elk geval niet bij de handelaar. Die diende een schadevergoeding in van 750 euro, maar die claim werd afgewezen als onvoldoende onderbouwd. De rechter gaf de officier wel de opdracht de sieraden op te zoeken en terug te geven aan de handelaar.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply