2020-10-30 18:30:00 | Ziekenhuizen wachten niet op overheid en schieten zorgbonus voor personeel voorNOORD-HOLLAND – Medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) die tijdens de eerste coronagolf hebben gewerkt, krijgen in november de langverwachte zorgbonus op hun rekening. Dat geld wordt echter niet uitgekeerd door de overheid, die het extraatje beloofd heeft, maar door het ziekenhuis zelf, dat de 1.000 euro per medewerker voorschiet. Volgens de Raad van Bestuur duurt het ‘veel te lang voordat ze duidelijkheid van de overheid krijgen’. Het UMC in Amsterdam en Spaarne Gasthuis doen hetzelfde, zo laten ze NH Nieuws weten.

Maaike Polder/NH Nieuws – NWZ

In een intern bericht dat in handen is van NH Nieuws maakte de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep gisteren bekend dat personeel niet langer hoeft te wachten op de beloofde zorgbonus van de overheid. 

Voorzitter van de Raad van Bestuur Stefan Kroese zegt dat nu het goede moment is om hun personeel de bonus uit te keren. “We hebben met elkaar de eerste golf opgevangen en dat doen we nu weer in de tweede golf”, zegt hij tegen NH Nieuws. “We hebben zo ongelooflijk veel waardering voor onze mensen. Daar willen we daar nu ook naar handelen.”

Het Amsterdam UMC en het Spaarne Gasthuis wachten de reactie van het ministerie ook niet langer af en keren de zorgbonus zelf uit. “We hebben besloten de bonus aan iedereen uit te keren in december ongeacht de toekenning vanuit VWS”, zegt woordvoerder Anna van Os van het Spaarne Gasthuis. 

Zorgbonus met voorwaarden

De motie voor een zorgbonus werd in maart unaniem door de Kamer aangenomen. In juni maakte minister Hugo de Jonge bekend dat een deel van het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro zou krijgen.

Om de voorwaarden was veel te doen, zorginstellingen moesten zelf beslissen welke medewerkers in aanmerking zouden komen voor de bonus. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen riep hun leden op om alle medewerkers mee te nemen in de aanvraag. Het NWZ en het Spaarne Gasthuis dienden in oktober een aanvraag dan voor al het personeel in. “Wij vinden dat in de praktijk iedereen een bijdrage heeft geleverd”, zegt Kroese. Het Spaarne Gasthuis stelt wel wat voorwaarden. Zo krijgt personeel dat twee keer modaal verdient de bonus niet. 

“Straks wordt het pas over een jaar waargemaakt, daar willen we niet op wachten”

Stefan Kroese, Voorzitter Raad van Bestuur

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft nog geen enkel ziekenhuis geld vanuit het ministerie van VWS gekregen om de bonussen mee uit te keren. “We hopen er volgende week eindelijk iets van te horen”, zegt een woordvoerder.

De ziekenhuizen zijn het wachten zat. “We willen onze mensen duidelijkheid geven”, zegt Kroese. “Het proces heeft lang geduurd en we wilden nu het besluit nemen. Straks wordt het pas over een jaar waargemaakt, daar willen we niet op wachten.”

Financieel risico

De ziekenhuizen lopen met deze strategie wel een risico; het kan zijn dat de overheid het aangevraagde bedrag niet volledig uitkeert. Het UMC in Amsterdam laat weten daar ‘niet vanuit te gaan’.

Het NWZ erkent dat er een financieel risico is. “We zien inderdaad een financieel risico”, zegt Kroese. “Maar het is aan de raad van bestuur om dat risico op te lossen.” Het Spaarne neemt het risico ook voor lief. “Er is een kans dat we iets terug moeten betalen maar dan nemen wij ons verlies”, zegt Van Os. 

“De meeste ziekenhuizen hebben te weinig spek op de botten om dit voor te schieten”

Nederlandse vereniging van ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen laat weten dat niet elk ziekenhuis de zorgbonus zelf kan betalen. “De meeste ziekenhuizen hebben te weinig spek op de botten om dit voor te schieten. Dat risico is echt te groot.” 

Voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk was dit ook de reden om de zorgbonus niet nu al te betalen. “We hebben het overwogen en ook berekend”, zegt een woordvoerder  “Maar het risico is te groot voor onze organisatie.”

Beloning voor het harde werken

Voor het Spaarne Gasthuis is het uitkeren van de bonus ‘een kans om iets terug te doen’. “Wij vinden het belangrijk om alle medewerkers te belonen voor het harde werken in deze periode.”

Stefan Kroese heeft na het bericht veel blije reacties gekregen van het personeel bij het NWZ. “Uiteraard zijn ze heel blij. Voor ons is het uitkeren ook belangrijk, zij zijn de mensen die het nu doen.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: NH Nieuws

Leave a Reply