2021-03-09 12:13:30 | Afgelopen jaar veel auto’s vernield in Haarlem en Zandvoort | Haarlems Weekblad

[ad_1]

REGIO In 2020 werden in Nederland 32.515 autovernielingen geregistreerd bij de politie. Dit zijn er 1.855 minder ten opzichte van het jaar ervoor: een daling van 5,4 procent. Verzekeringsmaatschappij Independer onderzocht in welke plaats afgelopen jaar de meeste auto’s vernield worden. Op de eerste plaats eindigde Den Helder, waar 235 autovernielingen werden geregistreerd bij de politie: 9,2 vernielingen per 1.000 auto’s. Zandvoort eindigde op de tweede plaats met 65 gemelde gevallen van autovandalisme, 8,2 per duizend auto’s. 

In Noord-Holland lag het gemiddelde aantal vernielingen per 1.000 auto’s vorig jaar op 4,7. In de Haarlemse regio scoort een aantal plaatsen gemiddeld lager, maar naast Zandvoort worden ook in Haarlem bovengemiddeld veel auto’s vernield. Vorig jaar werden daar 380 gevallen van autovandalisme bij de politie gemeld, ofwel 6,1 per duizend auto’s. Bloemendaal scoort met 4,1 vernielingen per duizend auto’s (50 meldingen) iets onder het Noord-Hollandse gemiddelde en Heemstede zit er met 3,7 gemelde vernielingen per duizend auto’s (vijftig meldingen) ruim onder. In de gehele Haarlemse regio is overigens geen stijging of daling te zien ten opzichte van 2019. Het aantal vernielde auto’s in is alle plaatsen ongeveer gelijk gebleven.

Hoewel Noord-Holland in 2019 nog het meeste autovandalisme kende, is de provincie in 2020 ingehaald door Zuid-Holland. Hier vonden per 1.000 auto’s 4,8 vernielingen plaats, terwijl in Noord-Holland 4,7 vernielingen werden geregistreerd per 1.000 auto’s. Landelijk ligt het gemiddelde op 3,7 vernielingen per duizend auto’s. Vandalisme kwam per 1.000 auto’s het minste voor in de provincie Flevoland (2), gevolgd door Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7).

In Noord-Holland vond in 2020 wel de grootste stijging in autovandalisme per duizend auto’s plaats in de gemeente Landsmeer. Het aantal vernielingen lag hier dit jaar op 5,3 per 1.000 auto’s, terwijl dit een jaar eerder nog op 2,7 lag. In totaal ging het in 2020 om dertig registraties. In absolute zin was de stijging het grootst in Zaanstad. Hier werden 120 auto’s meer beschadigd dan een jaar eerder. Daarmee was het na Rotterdam de gemeente met de hoogste stijging van Nederland.

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Kijk HIER voor de autovandalismekaart van Nederland.

Bron: Independer

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]