2021-03-25 12:30:00 | Minder auto-inbraken in Haarlem en Zandvoort, meer in Heemstede en Bloemendaal | Haarlems WeekbladHAARLEM Afgelopen jaar werd in Noord-Holland 9,1 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging dit om een verschil van 968 auto’s. Landelijk was er ook een daling te zien, maar deze lag lager: namelijk op 6,7 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van verzekeringsmaatschappij Independer op basis van politiedata. In Haarlem vonden afgelopen jaar 83 minder auto-inbraken plaats dan in 2019. Uit de cijfers van Independer blijkt dat dit voornamelijk komt door de lockdown. In de maanden dat er geen lockdown was, vonden juist 60 auto-inbraken meer plaats in Haarlem dan in dezelfde maanden in 2019. 

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. Alleen in Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent), Friesland (-19 procent) en Utrecht (-14,8 procent) was er een grotere daling te zien dan in Noord-Holland. In Zeeland vond daarentegen de grootste stijging plaats, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.

In 29 Noord-Hollandse gemeenten vond afgelopen jaar een daling in het aantal auto-inbraken plaats en in 18 een stijging. In de gemeente Amsterdam was de grootste daling: hier waren 336 minder inbraken dan in 2019. Ook in Gooise Meren (-185), Haarlemmermeer (-112) en Heerhugowaard (-86) waren aanzienlijk minder inbraken te zien. In de gemeente Hilversum vond juist de grootste stijging plaats: hier werd 77 keer meer ingebroken. Hierna volgt Alkmaar (+62).

REGIO HAARLEM In de Haarlemse regio werd er in Haarlem vorig jaar 83 keer minder in auto’s ingebroken. Het totaal aantal auto-inbraken in Haarlem over 2020 is 499. Ook in Zandvoort was vorig jaar een daling te zien van 31 auto-inbraken. Het totaal aantal auto-inbraken over het hele jaar kwam hierdoor in Zandvoort op 50 keer. In Heemstede en Bloemendaal werd vorig jaar juist meer ingebroken in auto’s. In Heemstede steeg het aantal inbraken met 23 gemelde inbraken, in Bloemendaal met 15 auto-inbraken (totaal aantal inbraken: Heemstede 59, Bloemendaal 67). 

(Tekst loopt door onder kaartje)

Bron: Independer

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat beeld is ook te zien in Haarlem. In de maanden dat er een lockdown was, daalde het aantal auto-inbraken in Haarlem met 143, maar in de maanden dat er geen lockdown was, steeg het aantal auto-inbraken juist met 60 ten opzichte van dezelfde maanden ervoor. In Zandvoort was het grootste deel van de daling van 31 auto-inbraken te danken aan de maanden dat er een lockdown was, maar in de periode dat er geen lockdown was, was er geen stijging. In Heemstede en Bloemendaal vonden over het hele jaar meer auto-inbraken plaats, lockdown of geen lockdown. 

Kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad