2021-04-12 12:35:00 | Reikhalzend uitkijken naar het strandseizoen: ‘Het is hier ideaal en één grote familie’

[ad_1]

ZANDVOORT AAN ZEE Met een straffe noordwestenwind en een temperatuur van zes graden is het niet bepaald ideaal strandweer. Toch wemelt het van de strandgangers op het noordelijk deel van het Zandvoortse strand.

Daar krijgen de bezoekers het niet koud, want er wordt spijkerhard gewerkt aan de strandhuisjes die inmiddels deze maandag vanaf diverse plekken in Zandvoort aangevoerd worden naar hun seizoensplek op het Zandvoortse strand. De harde werkers kijken reikhalzend uit naar het badseizoen.

EIGEN STRANDHUIS Eric uit Purmerend is één van hen. Al 52 jaar is de 51-jarige Purmerender vaste gast op het strand. Eerst met zijn ouders, maar nu bezit de Noord-Hollander samen met vrouw en twee kinderen zijn eigen strandhuis. “Half april gaan we hier weer overnachten. Dan is alles weer geregeld. Elektra betrekken we van zonnepanelen en verder hebben we stromend water. Nee, geen riolering en dat betekent dat we ons campingtoiletje regelmatig op een verzamelpunt even verderop moeten legen. Ach, hoort er bij. Het is hier ideaal en één grote familie.” Eric is één van de circa 760 strandhuisbezitters. Verhuur is niet toegestaan en dat betekent dat de sociale controle groot is.

Half april gaan we hier weer overnachten. Dan is alles weer geregeld.

SNEL TEMPO Ondertussen gaat de aanvoer van de strandonderkomens aan de lopende band door. Vrachtwagens rijden af en aan om de huisjes naar het strand te brengen. Dat gaat in een snel tempo want de mannen die het werk uitvoeren kennen het klappen van de zweep ondertussen wel.

Het huisje van de familie Van Breemen heeft ondertussen zijn plek gevonden. Elly woont met haar echtgenoot Ruud in Houten, maar het duo verruilt enthousiast hun huis met regelmaat voor hun tijdelijke onderkomen in Zandvoort. Dat samen met zoon Tim en dochter Liza. Ook die zijn deze maandag druk in de weer om de planken en latten van het huisje uit te dragen om een terras achter de zomerwoning aan te leggen. Elly laat weten dat haar moeder al voor de oorlog zomers op het strand bivakkeerde. Decennia zijn families al te vinden op het Zandvoortse strand.

INGESCHREVEN Dochter Liza wil die traditie eveneens voortzetten. “Ik heb me ingeschreven voor een strandhuisje. De wachtlijst is lang. Ik sta als 180e op de lijst. Tja, kan dus nog wel even duren…” Het toont aan dat de stek op het strand felbegeerd is.

Bert Westendorp

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]